conclusie vvd af en toe beetje gedogen

Regels zijn er om te worden nageleefd, maar af en toe mag je best een oogje dicht knijpen. Die conclusie kun je trekken uit een VVD-avondje stevig discussiëren over het thema ‘gedogen of handhaven’. Tweede Kamerlid voor de VVD Fred Teeven was uitgenodigd deel te nemen aan het debat, net als de politiechef van Salland Henk van Bussel. Thema’s waren afgeleid van bijvoorbeeld De Flierefluiter, de illegale mestopslag van loonwerker Jansen en de zuipketen op het platteland.

Ruim veertig bezoekers uit de regio en van verschillende politieke partijen waren op de avond afgekomen. Ook burgemeester Piet Zoon en wethouder Yayeri Blijdenstein waren er bij.

Gedogen of handhaven, daar kwam ook een coffeeshop om de hoek kijken. Moet Salland een coffeeshop willen hebben? Op Salland Centraal was die discussie al flink op gang gekomen. Tijdens de discussie maandagavond bij hotel De Zwaan was er volgens Fred Teeven maar één antwoord: “Nee.” Ook illegale verkooppunten van softdrugs moet je niet gedogen. De stelling was dat het gedoogbeleid in Raalte prima werkt. Fred Teeven: “Je moet niets gedogen op het gebied van softdrugs. Er moet Europees beleid komen om gebruik te verbieden. In het oosten en zuiden van ons land bestaan de coffeeshops van het bezoek door buitenlanders. Moeten we dat willen? Nee.”

Een andere discussie ging over activiteiten in het buitengebied, waar niemand last van heeft. Deze worden door het college van burgemeester en wethouders gestimuleerd, maar de bestemming is nog niet correct. Is dat de juiste weg? Mag je een oogje dichtknijpen? Of moet je handhavend optreden? Een verwijzing naar De Flierefluiter. Een minderheid van de aanwezigen was voor handhaven. Een meerderheid voor gedogen, omdat de gemeente bezig is met legalisatie.

En dan de zuipketen. Gedogen of handhaven? De aanwezigen legden de verantwoordelijkheid neer bij de ouders. Sommige groepen drinken thuis in, anderen doen dat in een caravan, garage of ander gebouwtje buitenshuis. Politiechef Van Bussel: “We hebben die keten wel goed in beeld. Zolang ze niet in het oranje gebied komen van de politie-thermometer, is er niets aan de hand.” Hij doelde daarmee vooral op overlast en commerciële, bijna café-achtige, drankketen. “Zodra ze in het rode gebied komen en het worden semi-commerciële zuiptenten, dan is het voor ons heel simpel, dan treden we op.”

Tot slot de loonwerker die tijdelijke mestopslag organiseert, maar dat langer doet dan de vergunning aangeeft. De meningen waren verdeeld, maar “handhaven” kreeg de overhand omdat er strikte afspraken waren gemaakt met bezwaarmakers.

Teeven kwam niet alleen naar Raalte voor deze discussie. Hij heeft ook het bedrijf Bepacom Holding aan de Spitsstraat in Raalte bezocht en zich uitgebreid laten voorlichten. Voorzitter Haarman van de Raalter Werkgevers was daar ook bij aanwezig. Teeven verkondigde met vuur dat de VVD de enige landelijke partij is die wil dat er duizend politieagenten bij komen, in plaats dat er bezuinigd moet worden. “Er moet gewoon meer blauw op straat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.