circus met dieren van harte welkom in salland

Af en toe strijken ze in Salland neer: circussen met een heleboel dieren erbij. Raalte had er in de herstvakantie nog een. Kamelen, lama’s, ezeltje, honden, ze mochten allemaal mee doen met een optreden in het circus. Mochten? Of moeten! Her in der in Nederland wordt het circus niet meer toegelaten als ze met dieren werken. Wat vinden de Sallandse poltici?

Piet Pont van de VVD ziet een verbod niet zitten: “Ik neem aan dat de dieren al in gevangenschap zijn geboren. De dieren hebben meestal een goed leven, krijgen hun eten op tijd en worden regelmatig door dierenartsen onderzocht. In dat geval worden ze geweldig verzorgd door de circusmensen Deze dieren zorgen voor vermaak (net als voetballers die betaald en zelfs verhandeld worden) en het is een (weliswaar kleine) bijdrage aan de werkgelegenheid.” Piet Pont redeneert al vast verder op een volgende wekelijkse vraag aan de Sallandse politici: “Vind je dat er met of in mensen gehandeld kan worden in de diverse takken van sport?”

Jaap Gerkes van de VVD Olst-Wijhe is (lang geleden, voegt hij zelf toe) geboren in Tilburg: “Dat was een echte circusstad, ik vond het altijd prachtig. Ik weet dat circusmensen grote dierenliefhebbers zijn en niets zullen doen wat ten nadele van het dier zou zijn. Bovendien is het hun broodwinning, vergelijk het met een boer. Het is dus heel iets anders dan het zwientjetikken in Luttenberg wat gewoon plat vermaak is. Ik heb niets tegen het optreden van dieren in een circus. Wel is enige controle noodzakelijk, al was het alleen maar om het kaf van het koren te scheiden. Want natuurlijk zullen er in de circuswereld ook dingen gebeuren die niet dor de beugel kunnen, dat gebeurt ook wel bij sommige boeren.

Arno van Dijk, CDA-fractie: “Met betrekking tot het welzijn van circusdieren pleit het CDA ervoor dat in de hele EU dezelfde regels worden toegepast. Want eenheid van beleid is in het belang van het welzijn van dieren. Dus niet alleen strenge regels in Nederland invoeren of nog gekker: in enkele Nederlandse gemeenten, dat haalt niets uit en is bovendien onwenselijk. We moeten zorgzaam met dieren omgaan en de belangen van dieren zorgvuldig afwegen tegen andere belangen als een aantrekkelijk en gevarieerd circus. We moeten niet overdrijven door ons hevig op te winden over specifiek het dierenwelzijn in circussen, terwijl het algemene dierenwelzijn in diverse lidstaten van de EU veel slechter is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.