Home / archiefcentraal / burgemeester zoon opent het snoeiseizoen

burgemeester zoon opent het snoeiseizoen

Met het zagen van de eerste tak heeft burgemeester Piet Zoon zaterdag het snoeiseizoen van de hoogstambrigade van IVN Raalte geopend. Dit gebeurde in de boomgaard van de familie Westenenk aan de Raarhoeksweg in Raalte. Het is alweer het vijftiende seizoen voor de hoogstambrigade. De vrijwilligersgroep heeft inmiddels ongeveer vijftig locaties met karakteristieke hoogstamfruitbomen in beheer.

Zoon vertelde in zijn bijdrage over zijn groene achtergrond, met name dankzij vorige functies in de provincie Noord-Holland. “Daar zat ik aan de andere kant van de tafel namens enkele groene en blauwe organisaties. Mijn besef voor wat de natuur voor mensen betekent is daar gegroeid” , vertelde hij de twaalf snoeiers voordat ze aan de slag gingen. Hierna mocht hij, nadat hij de veiligheidshandschoenen voor het scherpe gereedschap had aangetrokken, met een zaag de eerste tak uit een appelboom zagen.

De hoogstambrigade van IVN Raalte kan stoelen op een lange ervaring, vertelden oud-coördinatoren Adri Kleinnibbelink en Henk Hof. Beiden kampen met tijdgebrek om de kar te blijven trekken. De groep heeft daarom de organisatie iets gewijzigd, waarbij elk lid een aantal objecten beheert en contacten met de eigenaren onderhoudt. De overall-coördinatie is in handen van brigadelid Ivo Leijten.

De belangstelling voor hoogstamfruitbomen neemt verder toe. Veel particulieren planten een appel- of perenboom voor fruit van eigen bodem. Echte oude boomgaarden worden zeldzamer. De boomgaard van de familie Westenenk is één van de weinige relatief jonge bongerds in deze regio.

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.