beertjes castreren omdat consument dat wil

Commentaar – Brabant en Salland, dé varkensstreken van Nederland. Vandaar dat we het castreren van berenbiggetjes in dit commentaar eens onder de aandacht brengen. Die castratie was afgelopen week in het nieuws. Boeren willen er namelijk van af, LTO vindt het niet meer van deze tijd. En wat biologische boeren er van vinden, dat hoeft geen betoog. Er is alleen één probleem: van oudsher denken burgers dat berenvlees (vlees van niet gecastreerde mannetjesvarkens) stinkt.

Castreren van berenbiggen gaat zonder verdoving. Voor dierenactivisten ligt daar al een groot probleem. “Dat kun je toch niet maken?” vinden deze mensen. Maar ja, verdoven kost tijd “en het is zo gepiept”, is het economische tegenargument. Een beetje als die Arabier die kamelen castreert met twee grote rotsblokken die hij tegen elkaar slaat op de zak van de kameel. Of dat niet zeer doet, wilde een toerist weten. “Als je de vingers er maar niet tussen krijgt”, antwoordt de Arabier.

De Nederlandse biologische varkenssector werkt al met een tussenoplossing: een lokale verdoving bij castratie. Maar helemaal afschaffen zit er nog niet in omdat het fabeltje over de stank nog niet de wereld uit is. Dat fabeltje is vooral in Duitsland en Engeland hardnekkig. Lastig, want daar naartoe exporteren onze boeren nogal wat. Biologisch vlees met name, want daar eten ze dat veel makkelijker dan hier. Maar dan wel biologisch en gecastreerd.

Boeren, LTO en de universiteit van Wageningen bedenken nu hoe het verder moet. En omdat berenvlees helemaal niet stinkt, gaat de denkrichting eigenlijk alleen maar over ‘hoe krijgen we dat anders tussen de oren’.

Niet castreren heeft twee voordelen voor de boer: tijdwinst en snellere groei van de beren. Maar zo lang de klant het niet wil, neemt de boer de nadelen voor lief. De oplossing? Veel aandacht geven, dan verandert de consument vanzelf wel een keer van mening.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.