vierdaagse nu ook met feestelijk onthaal

De eerste Sallandse Wandelvierdaagse was een groot succes. In totaal deden er ruim zeshonderd wandelaars mee aan de vierdaagse en telde de organisatie 450 daglopers. En met nu al zo’n zeshonderd opgaven voor de tweede editie, die van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 oktober wordt gehouden, lijkt de tweede een nog groter succes te worden. Naar aanleiding van de bevindingen van het eerste jaar, heeft de organisatie, Stichting Sallandse Wandelvierdaagse, het evenement flink aangepast.

“We hebben ons de kritiekpunten ter harte genomen”, stellen Chris de Bont, Joke Klink, Jolanda van Dijk en Frits Offenberg namens de organisatie. Chris de Bont en Frits Offenberg zijn twee van de vijf bestuursleden, maar misschien nog wel belangrijker zijn de vijftig enthousiaste vrijwilligers die vertegenwoordigd worden door Joke en Jolanda. Zo is Joke verantwoordelijk voor de inrichting van het evenemententerrein en neemt Jolanda met haar zus Heleen de administratie van de deelnemers voor haar rekening.

Opvallend is verder dat er twee nieuwe afstanden aan het bestaande programma van 20 en 40 kilometer zijn toegevoegd. Het gaat om de 7,5 kilometer (in het kader van de campagne IK lekker fit!? met Maaike4Kids speciaal voor de basisschooljeugd) en de 30 kilometer. Maar ook de routes zijn flink onder handen genomen. “Vorig jaar hadden we misschien wel iets teveel rekening gehouden met deelnemers in een rolstoel”, vertelt Offenberg. “Daarom liep een groot deel van de routes over verharde wegen. Op basis van de reacties op de evaluatieformulieren hebben we ervoor gekozen om dit jaar meer bospaden in de routes op te nemen. Overigens zonder de rolstoelers te vergeten. Er is voor hen altijd een alternatieve route mogelijk! Daarnaast hebben we meer rustpunten in de routes ingelast en hebben we meer sanitaire voorzieningen langs de routes geregeld.”

De organisatie moest dit jaar in verband met de werkzaamheden op de Domineeskamp uitwijken naar een nieuwe startlocatie. Die werd gevonden aan de Munstersestraat. Daar komt wederom een grote tent te staan. “Dat moeten we de gemeente nageven: Ze kwamen meteen met een goed alternatief op de proppen. We vormen een rechte lijn met de Grote Markt. Meer in het centrum kan eigenlijk gewoon niet. We hebben ook wel aanbiedingen gehad van Rohda, Tennispark Ramele en de manege, en daar waren we heel blij mee, maar dat zijn allemaal locaties buiten het dorp. En wij zijn van mening dat een evenement als dit in het centrum van het dorp moet staan.”

De organisatie zet in op een voorzichtige groei. “Als we er de komende vier jaren telkens jaarlijks met 15 tot 20 procent kunnen groeien zijn we dik tevreden. Heel veel groter willen we ook niet groeien, want het evenement mag haar Sallandse karakter nooit verliezen. Als we duizenden deelnemers hebben, moeten de wandelpaden twee keer zo breed worden gemaakt. En dat is niet de bedoeling!” Wat volgens de organisatoren in elk geval voorop moet staan, is een goede, professionele uitstraling. “We gaan niet voor een flodderige tent, nee er moet iets moois staan. We willen geen routebeschrijvingen die met viltstift zijn geschreven, nee we willen mooi drukwerk! Een goed, professioneel en gezellig evenement, daar gaan we voor!” Voor meer informatie en/of opgave kun je een kijkje nemen op staging2.sallandsewandelvierdaagse.nl.

De organisatoren bouwden vorig jaar het evenement zonder draaiboek op. Initiatiefnemer Ben Heethaar stelde in korte tijd een organisatiecomité samen uit leden van zijn vrienden- en kennissenkring. Daarnaast meldden enkele enthousiastelingen zich spontaan aan. De eerste editie vormde dan ook een groot leerproces. Zijn er ook zaken die de organisatie daarbij over het hoofd heeft gezien? Chris de Bont begint te lachen. “Het tempo van de wandelaars hebben we onderschat. Er waren deelnemers die echt ontzettend hard liepen. Die haalden acht kilometer per uur, dat is bijna hardlopen. Die wandelaars liepen zo voor op ons schema dat ze onderweg vaak langs onbemande rustpunten kwamen. Dus geen thee of koffie of een broodje. En de verkeersregelaars stonden dan soms ook nog niet op hun plek. Dan werden we ineens gebeld: ‘Ze zijn er al!’ En daar ga je dan met je planning. Bovendien kwamen de deelnemers ook vroeger binnen dan we dachten. Daarom beginnen we ’s ochtends ook een uurtje later. Dan hoeft men ook niet meer in het donker te lopen!”

Eén van de grote kritiekpunten van vorig jaar was de ontvangst van de wandelaars in Raalte. Waar in plaatsen als Heino, Heeten en Luttenberg de wandelaars door de bevolking en de ondernemers als helden werden onthaald, wachtte de wandelaars die op vrijdag de vierdaagse afsloten, in Raalte maar een schamele ontvangst. Geen muziek, geen festiviteiten, niks. Het kwam de ROV op aardig wat kritiek te staan. “Maar het ROV heeft die kritiek ter harte genomen”, vertelt Chris. “Dus dit jaar gaat er ook in Raalte van alles gebeuren. Wat? Dat is voor ons ook een verrassing, maar de ondernemers hebben ons in elk geval tussen half 1 en vijf uur een feestelijke ontvangst met muziek beloofd. En ook in andere plaatsen staat er weer van alles te gebeuren. Wijhe versiert de Langstraat, Heino en Luttenberg hebben aangekondigd er een schepje bij bovenop te doen en ook in Heeten staat er weer van alles te gebeuren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.