start raalter poort tocht bij crt clubhuis

CRT Raalte houdt zondag 11 oktober de zesde editie van de Raalter Poort Tocht. Voor het eerst vindt de start van deze toertocht voor mountainbikers en ATB-ers niet plaats op het Hofterrein, maar bij het CRT-clubhuis aan de Broeklanderdijk in Raalte. De deelnemers kunnen kiezen uit routes van 35 en 60 kilometer. De organisatie, een speciale commissie van CRT Raalte, hoopt weer op vele honderden deelnemers. Vorig jaar deden er maar liefst 531 fietsers mee. “ATB-tochten op de Lemelerberg en de Holterberg zijn er al genoeg”, stelt Bert Eilander, voorzitter van de organiserende commissie. “Met deze tocht willen we juist de omgeving van Raalte op de kaart zetten.”

De tocht werd voor het eerst verreden in 2004. Jos Heethaar stond destijds als voorzitter van de toerafdeling van CRT Raalte aan de wieg van het evenement. “We waren indertijd allemaal wielrenners”, vertellen Bert en Jos. “Maar negen van ons hadden een ATB-fiets. We gingen elke zondagochtend met elkaar een stuk mountainbiken. Gewoon met de mensen die dan op kwamen dagen. Vanuit dat clubje is toen het idee ontstaan voor een jaarlijkse tocht voor alle ATB-ers uit de regio.” Jos kreeg het voor mekaar dat de tocht mocht starten op het Hofterrein, vandaar ook de naam. “Van daaruit konden we meteen naar landgoed ’t Reelaer en via een oversteek richting Kasteel ’t Nijenhuis. We zaten direct op de zandpaden.”

De eerste tocht was meteen een succes. Naar schatting deden 257 ATB-ers mee. Het tweede jaar deed Bert een stapje naar voren binnen de organisatie. Hij ging zich met name bezig houden met het uitzetten van de routes en de contacten met de landeigenaren (sinds dat Jos enkele jaren later een stapje terug deed, fungeert Bert bovendien als hoofd van de organisatie). “De eerste keer was er nauwelijks contact geweest met de omwonenden van de route. Die waren het jaar erop niet allemaal even blij. In principe zijn veel van de paden waarover we komen van het waterschap, het zijn schouwpaden, maar toch vind ik toestemming van de omwonenden belangrijk.”

Jos vult aan: “Het is echt niet zo dat veel van hen problemen met ons hadden, ze waren alleen bang dat het zou betekenen dat veel van de deelnemers de week erop weer terug zouden komen. En die week daarop weer.” Bert: “Daarom instrueren we onze deelnemers nu ook altijd om alleen tijdens onze tocht gebruik te maken van de paden. ‘Verknal het nou niet!’ Ik heb bovendien elke keer vooraf en naderhand contact met de landeigenaren en de omwonenden!”

Het is voor Bert elk jaar weer een uitdaging om met zo mooi mogelijke routes te komen. “Als postbode ken ik de omgeving heel goed. Als ik weet dat de mountainbikers even een stukje over een verharde weg moeten, maar ik er vlakbij een zandpad ken, dan is het toch een kick om te zorgen dat we juist over dat zandpad mogen! Of dat je het toch voor mekaar krijgt dat de omwonenden voor de tocht hun paarden naar binnen halen. Daar moet je ze dankbaar voor zijn!”

Inmiddels trekt de tocht elk jaar om en nabij de vijfhonderd deelnemers. Dit jaar kent de tocht twee grote veranderingen. Ten eerste is de lange route van 50 kilometer vervangen door een route van 60 kilometer. Ten tweede start de tocht niet meer vanaf het Hofterrein, maar vanaf het CRT-complex. “Eerst mochten we nog pro deo gebruik maken van het Hofterrein, maar de laatste jaren moesten we ervoor betalen”, legt Bert uit. “En dat is zonde van het geld. Het enige dat voor het Hofterrein sprak, is dat je er zo in de bossen bent. Nu we bij het Carmel Wielerpark starten, is dat niet meer aan de orde. Maar we kunnen wel de volledige opbrengst van de tocht in onze eigen vereniging en het onderhoud van het clubhuis steken. We hebben hier een pracht van een wielerpark en dat willen we ook graag zo houden!”

De deelnemers kunnen starten tussen 9.00 en 10.00 uur. Inschrijving is mogelijk vanaf 8.45 uur. Deelname kost 4 euro, NTFU-leden betalen 3 euro. De tocht wordt gesponsord door onder andere Rabobak Salland, WR Bikes uit Nieuw Heeten, Jumbo Raalte, Bakker Jolink uit Wijhe en BikeLife in Heino.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.