schildersclub marienheem bestaat 10 jaar

In een fraai aangeklede hal tonen de twintig kunstenaars enkele werken die ze de afgelopen tien jaar geschilderd hebben.

Gerard voor ’t Hekke is grondlegger van de schildersvereniging. “Ik heb allereerst zelf schildersles gehad. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. Toen dacht ik, zoiets moet in Mariënheem ook kunnen. Dus ben ik in het dorp gaan peilen of er animo voor een schildersclub was.” Tien jaar later zijn de schilders uitgegroeid tot ware kunstenaars. Wie de expositieruimte van de schildersclub ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan bekijkt, komt een grote diversiteit aan schilderstijlen en onderwerpen tegen. Stillevens, veelal bloemen, zijn vastgelegd op het witte doek, maar tevens paarden en engelen. Geen onderwerp lijkt te groot voor de schilders.

“De leden van de club mogen ook schilderen wat ze willen”, zegt Voor ’t Hekke. “Een aantal schilders kan veel, ook schildertechnisch gezien. Waar nodig geef ik ze advies, maar over het algemeen laat ik ze vrij in wat ze maken.” Dat is tegelijkertijd ook de kracht van de vereniging, geeft bestuurslid Gemma Koggel aan. “Wanneer je niet schildert wat je zelf leuk vindt, dan wordt het schilderen al een stuk minder leuk.”

“Wat mij na tien jaar ook nog altijd aanspreekt is de diversiteit in schilderijen”, zegt Voor ’t Hekke. “Ik vind niet alles wat geschilderd wordt mooi, maar ik kijk meer naar het schildertechnische. De stijl is bij een aantal leden ook veranderd. Sommigen zijn detaillistischer geworden. Bij sommige mensen is de stijl ook hetzelfde gebleven, maar is alleen het formaat van de schilderijen veranderd.”

De schildersclub telt inmiddels twintig leden. Ondanks de grote diversiteit in achtergronden en leeftijden is de vereniging uitgeroeid tot een hechte club. Dat heeft onder meer te maken met de grote projecten die de schildersclub gemaakt heeft, bijvoorbeeld het Panorama Salland, een schilderij van 46 bij 4 meter dat geschilderd is op de zijkant van een schuur aan de Wissinkweg 33. Voor ’t Hekke: “Eigenlijk zijn we door de jaren heen een grote schildersfamilie geworden.”

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan houdt Schildersvereniging Mariënheem een expositie. Vrijdagavondvond wordt de officiële opening voor genodigden gehouden, zaterdag en zondag is de expositieruimte geopend voor bezoekers. Van 10.00 tot 17.00 uur worden de schilderijen in Het Fiester 2 tentoongesteld. De toegang is gratis. Voor meer informatie zie staging2.schildersclubmarienheem.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.