rohda 14 herdenkt teamlid niels kolkman

“Een vrolijke, energieke, creatieve, lieve en sociale jongen”, zo omschrijft Iris Kolkman haar broer Niels die vorig jaar 10 oktober op 20-jarige leeftijd om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Zuid-Afrika. Niels was daar op stage. Het ongeval werd ook een tweede inzittende van de SUV waarin Niels zat fataal. Niels’ dood heeft diepe wonden achtergelaten in Raalte. Niet alleen bij zijn familie en vrienden, maar ook bij zijn voetbalmaten van Rohda 14. Om Niels’ nagedachtenis te eren, hebben zij op vrijdag 9 oktober daarom de Niels Kolkman Memorial Match georganiseerd.

Op het hoofdveld van Rohda speelt het team een voetbalwedstrijd tegen een gelegenheidsteam van vrienden, familieleden en studiegenoten van Niels. Aan de wedstrijd is een goed doel gekoppeld. De bezoekers kunnen een vrije gift doen voor het project ‘Imba Yehvu’ in Zuid-Afrika. “Het idee is dit voorjaar ontstaan”, vertellen Rob Heethaar en Bas Habermehl namens Rohda 14. “We wilden graag iets doen om Niels te herdenken. Daarop hebben we eerst contact gezocht met Niels’ familie. Ze stonden er zeer positief tegenover.” Iris beaamt dat: “We vinden het een heel goed initiatief. Het is heel mooi dat er ook op zo’n manier aandacht wordt besteed aan de dood van Niels. We zullen ook bij de wedstrijd aanwezig zijn.”

Bas zocht daarop contact met oud-studiegenoten van Niels, die een studie Communicatie volgde in Leeuwarden. Samen met vrienden en familieleden van Niels werd een gelegenheidsteam samengesteld. “Het idee voor het goede doel is later ontstaan”, vertelt Rob. “Een van zijn studiegenoten die ook in de auto zat, kwam met het project ‘Imba Yehvu’. Dit project omvat het beheer van een gemeenschapscentrum in een township van Johannesburg. Men probeert er om de bewoners van straat te halen en nuttige dingen te laten doen, zodat ze niet in de criminaliteit terecht komen.”

Niels’ voetbalvrienden hebben anderhalve week geleden tijdens StreetLive in het centrum van Raalte al een actie gehouden voor het project. Tegen betaling konden passanten proberen een bal door een poortje in een grote opblaaspop te schieten. Lukte het, dan werden ze beloond met een voetbal van Intersport Schutte. Hollewand leverde belangeloos de opblaasbare pop en deed daarnaast ook nog een duit in het zakje. De eerste actie bracht bijna 600 euro op. “We hebben van alle kanten bijval gekregen”, vertellen Bas en Rob. “We spelen de wedstrijd in speciale memorialshirts die Intersport Schutte voor ons heeft geregeld. Daarnaast zijn we ook blij dat we van de gemeente en Rohda gebruik mogen maken van het hoofdveld.”

“Niels dood sloeg in als een bom”, vertelt Bas, die behalve een voetbalmaat ook de beste vriend van Niels was. Ondanks dat de wedstrijd beladen zal zijn, zien Rob en Bas er wel naar uit. “Dat het allemaal gelukt is, heeft ons veel energie opgeleverd. Tijdens de actie op StreetLive waren de reacties ook enorm positief. Dat doet je dan toch goed. Het zal een emotionele dag worden, maar dat we samen zoiets mogen beleven en hebben kunnen neerzetten, heeft ook iets heel moois!” De Niels Kolkman Memorial Match begint vrijdag 9 oktober om 20.00 uur. De wedstrijd duurt twee keer dertig minuten. De entree is gratis. Vooraf wordt er een minuut stilte gehouden.