recessie dwingt raalte flink te bezuinigen

“Wij verwachten voor de komende jaren een forse vermindering van onze rijksbijdrage, die kan variëren van twee tot zes miljoen euro per jaar. Dat vooruitzicht dwingt ons om heel kritisch naar onze uitgaven te kijken”, aldus wehouder Yayeri Blijdenstein, die daarmee aangeeft dat – net als alle andere gemeenten – ook Raalte wordt geconfronteerd met de gevolgen van de verslechterde economische situatie.

De landelijke gevolgen van de recessie zijn voor het Raalter college aanleiding om de gemeenteraad voor te stellen om nieuw beleid en nieuwe plannen voor 2010 vooralsnog te parkeren. Een voorbeeld daarvan is het plan voor een brede school in Raalte-dorp. “Wij vinden het onverantwoord om met de huidige kennis van de recessie toch fors te gaan investeren in nieuw en niet verplicht beleid. In de perspectiefnota hadden we hiervoor diverse plannen opgenomen, maar die hebben we nog eens heel kritisch tegen het licht gehouden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een gevarieerd en afgewogen pakket van alleen de hoogst noodzakelijke investeringen.”

Zo gaat de gemeente – ondanks de recessie – in 2010 wél investeren in onder meer de aanleg van kunstgrasvelden, onderwijshuisvesting (brede school Heino) en tal van infrastructurele werkzaamheden. “Deze investeringen zijn niet alleen belangrijk en noodzakelijk voor de gemeente, maar ze vormen ook een positieve stimulans voor de lokale economie en werkgelegenheid. Ook op die manier gaan we de recessie te lijf”, stelt Blijdenstein, die verder expliciet benadrukt dat de lokale lasten – ondanks alles – nauwelijks stijgen. “De lokale lasten zullen voor 2010 slechts met 0,16 procent stijgen.”

Vooruitlopend op de te nemen maatregelen, gaat de gemeente in ieder geval een selectieve vacaturestop instellen. Dat betekent dat de gemeente vacatures die vrijkomen bij het vertrek van medewerkers niet automatisch gaat invullen. Bij elke vacature die nu ontstaat wordt kritisch gekeken of deze plek wel opnieuw moet worden ingevuld en of deze wel weer volledig moet worden ingevuld. Ook kijkt de gemeente in het kader van haar personeelsbeleid hierbij naar de mogelijkheden voor interne mobiliteit van medewerkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.