oranje en italie in evenwicht op rohda veld

Na een vroege achterstand maakte Charlton Vicento vlak voor rust de 1-1. In het restant van de oefeninterland in Raalte werd niet meer gescoord.

Na de indrukwekkende voorstelling tegen Frankrijk afgelopen vrijdag, gaf KNVB-coach Wim van Zwam andere spelers uit zijn selectie de kans om zich te presenteren, in aanloop naar het eerste EK-kwalificatietoernooi. Liefst zeven nieuwelingen stonden daarom tegen Italië aan de aftrap. De onwennigheid leidde tot een valse start. Al na een paar minuten lag de bal in het net.

Fabio Borini anticipeerde goed op een vrije trap van achteruit, versloeg Bart Vriends in een onderling duel en schoof de bal in de linker benedenhoek. Dat de defensie geen goede indruk maakte bij de goal, constateerde ook Van Zwam. “Die vrije trap wordt snel genomen en achterin staan we ineens 1-op-1 te verdedigen. Dat valt niet goed te praten. Bij zulke momenten moeten we alerter zijn.”

Het eerste gevaar aan Nederlandse zijde kwam via Roly Bonevacia, die zijn schot gekeerd zag worden door Simone Colombi. Ook aanvoerder Jordy Clasie drukte af, maar schoot over. Ondertussen loerde Italië op de snelle uitbraak. De slag op het middenveld viel vooral in de eerste helft in het voordeel uit van de Azzurri. Van Zwam: “Zij speelden daar compacter en waren agressiever. Wij maakten te veel de verkeerde keuzes.”

De gelijkmaker van Vicento kwam vrij onverwachts. De aanvaller van ADO Den Haag stond op de juiste plek om een lage voorzet van Clasie binnen te tikken. In de tweede helft kreeg Italië de beste kansen op de zege, maar gescoord werd er niet meer. Wel kreeg Vriends een kwartier voor tijd z’n tweede gele kaart. Even later moest ook de Italiaan Andrea Grieco hetzelfde lot ondergaan.

“Dit gelijkspel was het maximaal haalbare voor ons”, analyseerde Van Zwam. “Voetballend was het minder dan tegen Frankrijk. We hadden het gewoon uitermate lastig. Van achteruit toonden we te weinig durf en bovendien hanteerden we een te laag baltempo. Dit soort wedstrijden geeft ons als staf weer een beeld van hoe spelers presteren onder maximale druk. Hier moet iedereen van leren, zodat we de volgende keer weer beter voor de dag komen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.