open huis historische vereniging in strunk

De Historische Vereniging Raalte en Omstreken houdt zaterdag 24 oktober weer open huis in Boerderij Strunk aan de Deventerstraat in Raalte. Van 10.00 tot 15.30 uur is iedereen die op één of andere manier belangstelling heeft voor de historie welkom. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

De vereniging beschikt over een omvangrijke collectie historische bronnen. Die zijn in de loop van de afgelopen jaren verzameld en staan ten dienste van de leden en kunnen op enkele zaterdagen tijdens het open huis ook door andere belangstellenden geraadpleegd worden. De bibliotheek telt ruim 700 nummers en blijft gestaag verder groeien. Ook in digitale vorm is er inmiddels een grote collectie voorhanden.

Dat geldt bijvoorbeeld voor alle akten van de burgerlijke stand en het bevolkingsregister van Raalte en Heino. Wie bijvoorbeeld een geboorte- of huwelijksakte vanaf 1812 wil inzien, kan die op het computerscherm tevoorschijn roepen. De geboorte-akten zijn tot 1909 in te zien, huwelijksakten tot 1924 en overlijdensakten tot 1949. Deze beperkingen hebben te maken met de wet op de privacy.

De administratie van het bevolkingsregister begint in 1850. Vanaf dat moment is te volgen wie er in Raalte of Heino op een bepaald adres gewoond hebben. Dat geldt ook voor inwonend personeel, waarvoor sommige perioden afzonderlijke dienstbodenregisters werden aangelegd.

De historische vereniging wil de collectie graag verder uitbreiden. Wie oude documenten of foto’s in zijn of haar bezit heeft, wordt uitgenodigd naar Boerderij Strunk te komen en die mee te brengen. Ter plaatse wordt er dan een fotokopie of een scan van gemaakt zodat de originelen weer mee naar huis kunnen. De kopieën en de scans zijn op die manier beschikbaar voor andere belangstellenden.

Ook beginnende genealogen zijn welkom. Wie altijd al eens zijn of haar familiegeschiedenis had willen napluizen maar niet weet waar te beginnen, wordt tijdens het open huis door het bestuur van de vereniging graag op weg geholpen. Vaak zijn er bezoekers die de gezochte gegevens al gevonden hebben en ze graag met anderen willen delen. Het wiel hoeft dan niet opnieuw te worden uitgevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.