ook wel overlast van jongeren zonder jop

De ontmoetingsplek voor jongeren in Heeten is gesloten wegens overlast. Er werd drugs verhandeld en te veel gedronken. Van dat laatste gaan ook jongeren zich vreemd gedragen. Dat eerste levert geen overlast op, maar we zijn er wel bang voor. En feitelijk is dat ook overlast.

Gekke boel, omdat jongeren overlast veroorzaakten op plekken waar we dat liever niet hadden, zijn er speciale ontmoetingsplekken ingericht waar ze hun dingetjes kunnen doen. Doen ze dat, wordt die ruimte gesloten omdat ze overlast veroorzaken… Voorspelling: de jongeren uit Heeten gaan verder met overlast veroorzaken, maar dan weer op plekken van toen er nog geen JOPS’s waren. In Raalte lijken jongeren ook geen enkel probleem te hebben met het verdwijnen van hun JOP.

JOP’s. Alleen die naam al zegt dat mensen zich er mee bemoeien die van dat soort dingen geen verstand hebben. Want dan hadden ze wel een andere naam bedacht. Een JOP (jongerenontmoetingsplek) is uit de wereld van vergadertijgers. Een DBV is voor dat soort mensen een vergadering van het dagelijks bestuur. Een LM een lunchmeeting, een LOG een landbouwontwikkelinsgebied en een POP een persoonlijk ontwikkelingsplan. Van achter de bestuurstafel hebben die mensen een JOP bedacht. Met de beste bedoelingen overigens. ‘Geef jongeren een plek waar ze hun gang kunnen gaan, dat we er geen last meer van hebben’.

Daarna kwam de regelgeving er achter aan. Omdat we bang zijn dat het uit de hand loopt, bedenken we regeltjes. Wat wel en wat niet mag. En toen ging het fout. Die jongeren veroorzaakten overlast omdat ze dingen deden die niet mochten, komt er een JOP zodat ze daar de dingen kunnen doen die niet mochten, volgen er regels met een verbod op de dingen die ze deden die niet mochten. In dat spel gaan we helemaal voorbij aan hoe jongeren in elkaar zitten. Voor hen is het leven een grote ontdekkingstocht. Ze zijn op zoek naar grenzen. Die leer je pas waarderen als je er een keertje overheen geweest bent. Drugs en drank zijn van die grenzen. Softdrugs mogen niet, is nergens te koop, dus is alleen de handel in dat spul al interessant. De harddrug drank mag wel, is overal te koop. Maar ‘met mate’ roept iedereen altijd. Dus ga je op zoek naar ‘de grens van mate’. En afspraken zijn er om overtreden te worden. Want die afspraken zijn helemaal geen afspraken, het zijn eenzijdig opgelegde dictaten die vanuit die eenzijdigheid ‘afspraak’ genoemd worden.

Waarmee we weer bij de types terecht komen die DOP’s, APV’s, OE’s en FTE’s (dorpsontwikkelingsplannen, algemene personeelsvergaderingen, onderwijseenheden en een volledige baan, maar dan op z’n Engels) bedenken, waaronder in dit geval ook de volwassen Heetenaren, zelfs de welzijnswerker. Dát zijn de bedenkens van de regels die ze afspraken zijn gaan noemen. Jongeren overtreden daarna die ‘afspraken’. Waarna het een beetje gaat als in Sodom en Gomorra. Abraham wilde alle inwoners van die twee steden om het leven brengen wegens hun zondige gedrag.

De Heer wilde ze allemaal laten leven als hij in de steden nog een paar niet zondigen vond. En ’s avonds stuurde hij en paar engelen om dat klusje te klaren. Maar ja, waarom zouden we het slot van dit Genesisverhaal lezen?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.