nieuwe tentoonstelling kasteel het nijenhuis

Het is een collectie van Franse en Hollandse landschapsschilders uit de tweede helft van de 19e eeuw. De collectie is een privé-verzameling van collectioneur Aarts.

Dit is de eerste keer dat de verzameling wordt getoond aan het publiek. Je kunt schilderijen bewonderen van bijvoorbeeld Corot, Courbet, Daubigny, Jongkind, Mauve, Mesdag, Roelofs en Weissenbruch. De tentoonstelling is te zien tot en met 24 januari 2010. Hij is al te bezichtigen, maar de officiële opening volgt op 16 oktober.

Aarts heeft zich gericht op het verzamelen van schilderijen van realisten en pre-impressionisten uit Nederland en Frankrijk. Dit is kunst van tussen ongeveer 1825 en 1875. Dat Aarts zich zo specifiek richt op die periode staat haaks op de verzamelwijze van Dirk Hannema, die eerder in het kasteel woonde. Hij had geen voorkeur voor een bepaalde school of stijl, maar verzamelde wat hem aansprak.

In de nieuwe tentoonstelling staat de schilderkunstige ontwikkeling van het landschap centraal. Je ziet dat het kleurgebruik verandert, de toets losser wordt en er meer levendigheid in de schilderijen wordt gebracht door de tijd. Ook zie je dat schilders steeds meer vrijheid aan zichzelf geven in de weergave van het landschap. Dit zijn schilders als bijvoorbeeld Georges Michel en Jules Dupré. Schilders als Charles Daubigny, Camille Corot en Gustave Courbet tonen later de ruimte zo realistisch mogelijk.

In Nederland streven de kunstenaars van de Haagse School naar een meer realistische weergave van de werkelijkheid om hen heen. Ze schilderen geen geïdealiseerd beeld van de natuur, maar juist het landschap precies zoals ze het zien. Op zulke schilderijen zie je bijvoorbeeld oer-Hollandse taferelen van groene weiden met grazende koeien, onheilspellende luchten en krakende molens. Een voorbeeld is een schilderij van Jacob Maris waarin hij de zee met een strandvisser zo levensecht en tastbaar maakt, dat je bijna de meeuwen hoort krijsen en de zilte wind op je gezicht voelt.

Johan Barthold Jongkind vormt op de tentoonstelling de sleutel tot de veranderende artistieke ontwikkelingen binnen het Franse en Nederlandse landschap. Hij vormt eigenlijk de overgang naar het impressionisme, waarin alles naar realiteit wordt weergeven. Voor meer informatie kun je kijken op staging2.museumdefundatie.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.