maak jacobsgat ook toegankelijk voor regio

“Het is voor mij gewoon een principezaak. Ik vind het kolder dat we hier een prachtige recreatieplas hebben, maar dat mensen uit Heino en omgeving er geen gebruik van mogen maken.” Martijn Besselsen, directeur van Stichting Summercamp Heino is dus maar weer opnieuw gestart met het lobbyen voor een openbare opening van het Jacobsgat.

Deze waterplas mag sinds ’98 op last van de gemeente Raalte alleen maar gebruikt worden door groepen van het Summercamp. “We hebben hier zo’n 80.000 overnachtingen per jaar. Die paar extra bezoekers die we trekken als we het Jacobsgat ook voor Heino en omgeving mogen openstellen, leveren echt niet zoveel extra geld op. Daar is het me ook niet om te doen. Het zit me gewoon dwars!”

Voor Martijn liggen er nieuwe kansen. Op dit moment wordt er gewerkt aan het opstellen van het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied voor de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. Martijn hoopt dat de overheid coulant is en de plas weer een openbare recreatieve bestemming wil geven. Voordat de deuren van het Jacobsgat in 1998 dicht gingen voor de omgeving had de plas gedurende vele tientallen jaren bezoekers uit de regio ontvangen.

“Toen burgemeester Zoon onlangs onze nieuwe Challenge Run (een nieuwe survivalbaan voor de gasten van het Summercamp, redactie) feestelijk opende en hier vele mensen uit de omgeving een kijkje kwamen nemen, hoorde ik vele verhalen over vroeger. Allemaal herinneringen die weer boven kwamen drijven. De één had hier dit nog meegemaakt, de ander had hier zijn vrouw ontmoet en ga zo maar door. Het is zonde dat de huidige jonge generatie geen gebruik van de plas mag maken!”

Het Jacobsgat stamt van halverwege de vorige eeuw. Boer Jacob Overesch had indertijd een deel van zijn land verhuurd aan de NS. Die gebruikte het als zandwinning. Toen de NS klaar was, bleek er teveel grond te zijn afgegraven en bleef Overesch met een moerassig gebied zitten, zodat de bevolking vervolgens spottend sprak van ‘Jacob’s gat’. Hij verhuurde de grond vervolgens aan de gemeente Raalte die het als een vuilstortplaats gebruikte. Toen Martijns vader in het begin van de jaren ’60 het land aankocht, liet hij meteen de vuilnis bedekken met een dikke laag zand en ontwikkelde hij het Jacobsgat verder als recreatieplas.

Vanaf ’68 was het Jacobsgat geopend voor de regio, in ’98 moesten de deuren op last van de gemeente dicht. “Er was een nieuw bestemmingplan van kracht en daarin was de bepaling opgenomen dat de plas alleen nog maar door gasten van het Summercamp gebruikt mocht worden”, vertelt Martijn. “We waren er te laat achter gekomen dat de gemeente met het bestemmingsplan bezig was. De brieven daarover waren naar een verkeerd adres gestuurd. Enkele omwonenden, ik praat over circa vijf huiseigenaren, hadden echter wel zienswijzen ingediend. Ze waren bezorgd over overlast. Daarop heeft de gemeente besloten hen tegemoet te komen!”

Martijn vindt deze bezorgdheid ongegrond. “Er zijn nagenoeg geen klachten en die er zijn proberen we direct op te lossen. Zo organiseren we al meer dan 10 jaar geen droppings meer om omwonenden te ontlasten en houden we onze beachparty’s zonder muziek. Ik kan me niet voorstellen dat die paar extra bezoekers uit Heino meer overlast zouden veroorzaken dan de duizenden kinderen die er al komen. Ik verwacht dan ook dit maal helemaal geen bezwaren wat openstelling betreft. Bovendien vind ik dat het algemeen belang gediend moet worden en dat ook de mensen uit het dorp het Jacobsgat moeten kunnen bezoeken.”

De kwestie kwam enige maanden geleden in het nieuws toen Heino Online een actie startte om de plas voor Heino open te krijgen. Een bericht daarover op Salland Centraal leverde een groot aantal reacties op. Eén van de reacties trok de kwaliteit van het water nogal in twijfel. Dit met een verwijzing naar de geschiedenis van het gebied als vuilstortlocatie. “Het achtervolgt ons nog steeds”, vertelt Martijn. “Het water wordt echter twee keer per maand gecontroleerd, een keer door de provincie, een keer door een extern laboratorium, en de kwaliteit van het water voldoet aan alle eisen. Het water is zelfs zeer goed. En weet je wat het is: Je hoeft hier niet te komen, nu mag je alleen niet komen. En dat is een groot verschil!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.