lakeman blijft actief voor melkveehouders

Pieter Lakeman is landelijk nieuws na zijn oproep geld van de DSB-bank te halen. Hoe het met de bank afliep, weten we allemaal. Een bijtertje is het, Lakeman, weten ook de 212 leden van de voormalige coöperatie Heino Krause. Al meer dan vijftien jaar probeert hij via SOBI, stichting onderzoek bedrijfsinformatie, schadevergoeding voor deze leden te krijgen, na fraude van toenmalig directeur Sijtsema wat leidde tot een miljoenenverlies. Zestien jaar geleden kreeg Lakeman lucht van de zaak. Hij werkt er nog steeds aan.

Hoe zat het ook al weer? Sijtsema liet tussen 1985 en 1990 lactose aan melk en melkpoeder toevoegen buiten de normale bedrijfsvoering om en zonder medeweten van bestuur en leden, maar belangrijker: In strijd met wettelijke bepalingen. Want de aangelengde melk verkocht hij als puur en onverdund. Toen de zwendel aan het licht kwam, moest de coöperatie naast een boete ook alle oneerlijk verkregen winst terugbetalen, net als de gekregen Europese subsidie op export van melk en melkpoeder. Omwille van zijn handeltje kocht Sijtsema ook nog eens – buiten de coöperatieregels om – melk bij een derde partij tegen veel te hoge prijzen. De fraude kwam aan het licht toen de subsidieregelingen wegvielen en de verliezen van de coöperatie zichtbaar werden.

Sijtsema is door de rechter veroordeeld, maar de boeren draaiden op voor de geleden schade. Al met al moest er zo’n 100.000 euro per melkboer terugbetaald worden. Dat hebben de Heinose melkboeren ook gedaan, maar met behulp van Lakeman hebben ze de schade proberen te verhalen op Sijtsema. De rechtbank wijst die vordering af. Maar in hoger beroep denkt Het Hof daar anders over. Lakeman laat daar zijn deskundigheid op gebied van ondernemingsrecht zien. Het verschil tussen de uitspraak van de eerste en tweede rechter zit ‘m in het gegeven dat Heino Krause geen reguliere, maar een traditionele coöperatie is. De geleden schade wordt bij een traditionele coöperatie niet gedragen door de grote en machtige coöperatie (de Rabobank bijvoorbeeld), maar het zijn de leden van de coöperatie die voor de schade opdraaien.

Zo ging dat bij kleine coöperaties. In voor- en tegenspoed. Ging het goed, dan kreeg je een goede melkprijs, ging het slecht, daalde de prijs. En maakte de coöperatie winst, kreeg iedereen zijn deel. Stond de coöperatie in het rood, lapte iedereen bij. Onder dergelijke omstandigheden konden de leden Sijtsema aanspreken, vond Het Hof, dankzij Lakeman.

Maar ja, toen ging de hele zaak naar de Hoge Raad. Die verwierp het arrest van Het Hof, kwam terug bij de eerdere uitspraak van de rechtbank en dus waren de boeren weer de dupe. Er zijn dan nog allerlei mogelijkheden verder te procederen, maar er komt een fusie aan. Heino Krause gaat op in Coberco. Lakeman probeert eerst nog over die fusie heen het oude Heino Krause blijvend verantwoordelijk te houden. In 2005 wijst de rechter dat idee van de hand. De leden van ‘voorheen Heino Krause’ hebben dan juridisch helemaal geen mogelijkheden meer om rechtzaken te voeren die gaan over Heino Krause.

Maar dan tovert Lakeman een andere invalshoek uit de hoge hoed. Ernst & Young heeft in de fraudejaren de jaarrekeningen goedgekeurd. Maar de Ondernemingskamer heeft die vervolgens vernietigd. Omdat de gevolgen van de lactosefraude onvoldoende in de jaarrekening waren weergegeven. Lakeman zegt nu dat Ernst & Young zijn werk niet goed heeft gedaan. Ernst & Young zegt dat ze niet aangenomen is voor dergelijke controle.

Wie op dat vlak gelijk heeft? Daar zijn de rechters het nog niet over eens. Als Lakeman en SOBI winnen, levert dat 100.000 euro per voormalig melkveehouder van voorheen Heino Krause op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.