kruudmoes is vet als kunstobject

‘Kruudmoes is Vet!’ Nee, niet schrikken, het is geen actie van een ietwat overspannen Sonja Bakker die zich nu ook met dit Sallands streekgerecht gaat bemoeien. Het is de titel van een kunstproject waarmee de IJsselvallei op de kaart gezet wordt.

Dezer dagen valt bij meer dan 22.000 adressen in de IJsselvallei een mapje met ansichtkaarten op de deurmat. Met deze kaarten en een interactieve website verbeeldt kunstenaarsduo vGtO (haar zoektocht naar) de identiteit van de IJsselvallei. Op de tien kaarten staan taferelen uit de IJsselvallei. Dat wil zeggen dat vGtO deze taferelen heeft geconstrueerd met daarin steeds verwijzingen naar de eigen IJsselvalleicultuur. Motieven uit de cultuurhistorie en alledaagse patronen uit de vallei zijn onderwerp van de afbeeldingen.

‘Kruudmoes is Vet’ is een kunstproject van vGtO, bestaande uit Terry van Gurp en René Oudenhoven, in opdracht van de Stichting IJsselhoeven. Deze stichting zet zich in voor het behoud-door-ontwikkeling van de grote boerderijen en het omliggende landschap. Daarnaast wil zij de IJsselvallei als regio op de kaart zetten. Dat sluit naadloos aan bij het overheidsbeleid wat zich meer en meer richt op de regio. Vandaar dat er een kunstopdracht werd geformuleerd om een ‘IJsselvalleiding’ te maken. Een kunstopdracht om het eigene en het karakteristieke van de streek een impuls te geven en kenbaar te maken.

vGtO won de schetscompetitie door een voorstel met een maximaal bereik. Geen solitair kunstwerk of landschappelijke ingreep, maar 150.000 kaarten die gratis worden verspreid onder de bewoners. Het staat de bewoners vrij de kaarten te sparen of door te sturen en zo hun vallei aan anderen kenbaar te maken. Ook worden er 30.000 blanco kaarten verspreid. De bewoners worden uitgenodigd op deze kaarten hun ideeën over de streek en het streekeigene vorm te geven in tekst en/of beeld. Deze ideeën worden dan weer gepubliceerd op de interactieve website staging2.kruudmoesisvet.nl.

Via deze site zijn ook alle ansichtkaarten te downloaden als bureaublad of door te sturen als e-card. Alle achterliggende tekeningen, tatoeage-ontwerpen, naai- en borduurpatronen zijn daar gratis op te halen om zelf mee aan de slag te gaan. Cultuurhistorie is niet iets van vroeger, het is een levend iets en het vormt het gebied zoals het nu is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.