jubileumconcert de bergklanken in sporthal

Muziekvereniging De Bergklanken uit Luttenberg bestaat dit jaar dertig jaar. En dat heuglijke feit mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom viert de Luttenbergse muziekvereniging het 30-jarig bestaan met een groots jubileumconcert op zaterdag 31 oktober. “Onze jaarlijkse concerten houden wij altijd bij Zaal Spoolder, maar speciaal voor dit jubileum maken we een uitstapje naar de spiksplinternieuwe sporthal De Achterberg”, vertelt Riet Koggel, die inmiddels alweer ruim een jaar de scepter zwaait bij De Bergklanken.

“We willen wat groter uitpakken dan normaal en daar is Zaal Spoolder gewoonweg te klein voor”, zegt Riet. Samen met een groep leden van de muziekvereniging is zij al druk met de voorbereidingen. “Uiteraard is er voor dit jubileumconcert een gevarieerd programma samengesteld. De drumband en fanfare spelen zowel gezamenlijk als afzonderlijk aantrekkelijke muziek. De blokfluitleerlingen van Nynke Atsma en saxofoonleerlingen van Ton Nieuwkamp maken hun opwachting. En daarnaast hebben we de mannen van alle Luttenbergse koren gevraagd om met enkele stukken mee te zingen. Zanger Simon Feenstra draagt een steentje bij aan het concert en we hebben nog enkele verassingen in petto.”

Al met al valt er op zaterdag 31 oktober dus genoeg te genieten in de Luttenbergse sporthal. Maar voordat het zover is wordt er nog volop geoefend in basisschool Esmoreit, de vaste oefenbasis van De Bergklanken. “Sinds de officiële oprichting op 1 mei 1979 worden de repetities gehouden in de school”, stelt Riet. “Na de oprichting werd er allereerst natuurlijk vooral tijd gestoken in het noten leren lezen en het leren bespelen van een instrument. Maar dankzij de docenten Han Koek, Martin Oosterhuis en Gert Oisterwijk ging dat eigenlijk heel vlot.” Muziekdocent Han Koek werd tevens de eerste fanfaredirigent van De Bergklanken. Hij bleef dat maar liefst 26 jaar en werd opgevolgd door de huidige dirigent Uilke de Vries.

“We konden na een half jaar spelen en lopen, maar niet tegelijk. Dus gingen we de eerste keer op een platte wagen door het dorp, om geld in te zamelen voor uniformen”, aldus de huidige voorzitter, die nog goed weet dat de fanfare zonder drumband geen groot succes was. Dus er werd al snel een drumband in het leven geroepen, met als instructeur Herman Klein Horstman. Hij was ook de eerste tambour-maître. Tonnie Klein Douwel nam zijn taken later over en tegenwoordig is Martin Alferink de instructeur en tambour-maître. Opvallend bij De Bergklanken is dat de leden zeer honkvast zijn. Datzelfde geldt voor de bestuursleden. Na Jan Otten en Hennie Holtmaat is Riet Koggel nu pas de derde voorzitter van de muziekclub. “Muziek maken is sowieso al leuk, maar de gemoedelijke sfeer bij De Bergklanken maakt het nog leuker.”

Ondanks het feit dat alles bij de Luttenbergse muziekvereniging op rolletjes loopt, zit de club absoluut niet stil. Riet: “We zijn op dit moment bijvoorbeeld met basisschool Esmoreit in overleg over een slagwerkdemonstratie en ook de leskoffer ‘Windkracht 6’ – een landelijk educatief project over muziek – wordt door de docenten nader bekeken. Uiteraard hopen we dat dit alles nieuwe leden oplevert. Vooral de drumband kan nog wel wat muzikanten gebruiken, maar ook versterking voor de bugel- en hoornsectie is welkom.” Het is dan ook niet zo vreemd dat De Bergklanken in het najaar start met slagwerklessen en een blaascursus. “De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld. Gelukkig niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. Voor belangstellenden is het jubileumconcert wat dat betreft een mooi moment om een indruk te krijgen van onze vereniging.” Het concert begint zaterdag 31 oktober om 20.15 uur. De sporthal gaat open om 19.50 uur en de entree is gratis. Het eerste kopje koffie wordt bovendien aangeboden door de muziekvereniging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.