groen licht voor verpleeghuiszorg in lveld

Lemelerveld krijgt definitief verpleeghuiszorg in het nieuw te bouwen woonzorgcentrum. Dat betekent een belangrijke aanwinst voor de ouderenzorg, waardoor ook voor mensen met een hogere mate van zorg in eigen dorp oud kunnen worden.

Henk van Kampen, directeur Zorggroep Raalte, maakte het goede nieuws van de toelating voor Lemelerveld door het ministerie van VWS maandag bekend. “Een felicitatie voor heel Lemelerveld”, zo vatte Riky Harink, voorzitter van de belangengroep, de lang gekoesterde wens samen: Twaalf plaatsen met lichte verzorgingshuiszorg en achttien voor zwaardere zorg op verpleeghuisniveau. “Woningstichting De Veste en de Zorggroep Raalte hebben elkaar gevonden in dit concept”, aldus Jan Sinke, directeur van De Veste. “In de Zorggroep Raalte is een partner gevonden die geloof heeft in dit concept. Dat was een belangrijk gegeven”, aldus Sinke.

Van Kampen was met name getroffen door het enthousiasme vanuit Lemelerveld, zo liet hij weten. “Soms was het wel een beetje ‘doordrammen’ vanuit Plaatselijk Belang en Welzijn Ouderen”, zei Sinke, die wel voor zwaardere vuren heeft gestaan. Ondanks het afhaken van twee eerdere zorgaanbieders was er in Lemelerveld nog voldoende geloof in het realiseren van 24-uurszorg. Al gingen ook de onderhandelingen met de Zorggroep Raalte niet vanzelf, want de zorggroep kwam nog met een behoorlijk programma van eisen.

Voor de lichte zorg komen volwaardige appartementen van 76 vierkante meter en de zware zorgplaatsen krijgen een oppervlakte van 45 vierkante meter. Echter de eisen voor de zwaardere zorgplaatsen vraagt meer aan techniek. Wethouder Diny Laarman was blij voor Lemelerveld dat dit nu eindelijk gerealiseerd kan worden. Met betrekking tot het bestemmingsplan is al rekening gehouden met de tweede fase. Toch zal één en ander nog geregeld moeten worden met de gemeente. Zij had er alle vertrouwen dat het goed komt met de gemeente om de laatste hobbels weg te nemen.

“Inmiddels is de sloop van de oude woningen begonnen en kan de bouwaanvraag binnenkort formeel ingediend worden”, aldus Jan Sinke. Van Kampen deed een beroep op Welzijn Ouderen om in het komende jaar met de Zorggroep te overleggen tot behoud van de doelgroep in Lemelerveld, om bij de opening van het complex gelijk met een volledig aantal 24-uurs zorgvragers te kunnen starten. “Ook voor de verdere invulling van vrijwilligerswerk en welzijnsactiviteiten is samenwerking van belang”, stelt Van Kampen, die hoopt dat het nieuwe zorghuis een gemeenschapshuis wordt waar de ouderen zich thuis voelen.

Dat alles zijn tijd heeft bleek wel uit een overzicht van Antoon Sibelt van wat allemaal door Plaatselijk Belang en SWOL gepasseerd is in de afgelopen jaren. Riky Harink bracht een toost uit op dit fantastische bericht en dankte met name De Veste en Zorggroep Raalte voor hun inspanning en het geloof om er samen iets moois van te maken. “Op naar de volgende stap.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.