goldfinger studio nu gevestigd in raalte

Hij is vernoemd naar countrylegende Waylon Jennings. Waylon van der Heijden (25) komt dan ook uit een familie met muzikale roots. Zijn vader was accordeonist en heeft nog liedjes geschreven voor de Zangeres zonder Naam. Twee van zijn ooms waren beroepsmuzikant. Dat Waylon dus zelf ook in de muziekwereld terecht zou komen, was min of meer voorbestemd. Hij heeft al jaren zijn eigen ‘Goldfinger Studio’. Eerst in Nistelrode, waar hij is opgegroeid, maar sinds enkele weken werkt hij vanuit Raalte (waar zijn vriendin woont). Waylon is met name actief als producer op het terrein van de Nederlandstalige (feest)muziek. Hij werkte onder andere met Gerard Joling, Frans Duijts, René Schuurmans, Arie Ribbens en de Gebroeders Ko.

Hij heet de verslaggever welkom in z’n studio. Waylon is een joviale gast. Om een praatje zit ie niet verlegen en hij kan enthousiast vertellen over zijn werk. Aan de muur van zijn studio hangen twee foto’s. Eentje van Marilyn Monroe, eentje van Elvis. “Zelf houd ik heel erg van muziek uit de jaren vijftig”, vertelt hij. “Ouderwetse Tex-Mex en country. The Texas Tornadoes, dat werk!” Waylon is al van kinds af aan bezig met muziek. Hij begon op de accordeon. “Toen ik begon met de accordeon moest ik van mijn ouders soms op een stoel zitten en mocht ik er pas vanaf komen als ik een nieuw liedje kende”, lacht Waylon. “Zelf vond ik dat toen maar niks, maar nu ben ik er heel blij mee. Weet je, al m’n vrienden zaten op voetbal of speelden gitaar of drums. En ik was goed op de accordeon. Ook heel leuk, maar je wordt er wel een bepaalde hoek mee ingedrukt…”

Waylon zou altijd een voorliefde blijven houden voor de accordeon. Op vele van zijn producties is hij zelf te horen op het instrument. Zo dus ook op de grootste piratenhit van de afgelopen jaren: ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ van Frans Duijts. “Enkele jaren geleden heb ik dat liedje met Frans opgenomen. Hij was toen nog een Hazes-imitator. Hij wilde zijn shows uitbreiden met wat eigen materiaal. Toen hebben we dat lied opgenomen. Niemand die er veel van verwachtte, maar het lied is dit jaar een enorme hit geworden. Hij speelt er de grote piratenfeesten mee plat. Ik ben ook te zien in de videoclip. Het is de droom van elke producer om mee te werken aan grote hits, maar weet je wat het is? Je weet van tevoren nooit welk liedje een hit gaat worden.” Waylons grootste succes was het nummer ‘Ik hou d’r zo van’ dat hij voor Gerard Joling opnam. Daarnaast schrijft Waylon ook zelf liedjes, zoals ‘Fons kan niet praten nie en nie zingen nie’ en de Jodeljump.

Als tiener had hij samen met een kameraad een drive-inshow. Nadat Waylon voor de gein een keer zijn kunsten op de accordeon had laten horen, werden de twee vervolgens altijd inclusief accordeon geboekt. In die tijd begon hij ook met z’n productiewerk. “Je koopt eens een computertje en daarna volgde eigenlijk steeds meer apparatuur. Ik ben begonnen met opnames voor familieleden en van het één kwam het ander. Daarna belandde René Schuurmans (de ‘Jannes’ van Brabant, redactie) bij me in de studio. We hebben zijn eerste single opgenomen: ‘Op de Griekse Tour’. En na verloop van tijd heb ik besloten om er m’n werk van te maken! Je maakt geweldige dingen mee. Ik was een keer een liedje aan het opnemen voor Django Wagner. Toen had ik hier ineens het Rosenberg Trio in de studio staan. Die lui zijn wereldwijd bekend en die staan dan ineens bij mij in de studio. Prachtig!”

Dit jaar besloot Waylon om zijn studio te verhuizen naar Salland. Zijn vriendin, zangeres Dora, komt uit Raalte en de twee wonen sinds kort samen. Naast zijn eigen artiestenstal hoopt Waylon zijn werk hier uit te breiden met productieklussen voor beginnende zangers en zangeressen en koren. “En waarom zou het hier niet kunnen”, stelt Waylon. “Ik heb ook werk gedaan voor Stef Ekkel en Willem Barth. Voor hen is het hier alleen maar dichterbij. En producer Edwin van Hoevelaak (onder andere Nick & Simon en Jeroen van der Boom, redactie) werkt ook gewoon vanuit Holten. Ik voel me hier helemaal thuis, alleen is mijn accent lekker Brabants.”

Misschien dat je Waylon nog wel kent van de ochtendshow die Rob Stenders jaren geleden had bij 3FM. “Ik houd ook van dance. Als DJ Goldfinger maak ik, als ik er tijd voor heb, ook wel een danceproductie. Voor de gein had ik jaren geleden het nummer ‘Welkom to the Costa Brava’ opgenomen, waarop ik dance combineerde met accordeonmuziek. Gewoon een grap. Maar Rob Stenders hoorde dat nummer, kon het vervolgens het niet meer uit z’n hoofd krijgen en nodigde me op een maandagochtend uit bij hem in de studio. Toen vroeg ie me om met m’n accordeon mee te spelen met het nummer ‘Traffic’ van DJ Tiësto. Ik kende dat hele nummer niet. En het was dan soms ook een beetje vals. Maar ik wist dus niet, dat hij de microfoon had openstaan. Iedereen kon het horen. En toen nodigde hij me weer uit om de volgende week terug te komen en het dan goed te doen. En zo ben ik er zes of zeven keer geweest. Het was erg leuk, maar ik moest er wel elke zondagnacht om twee uur voor uit mijn bed, ha ha! Stenders is een leuke vent. Ook een Brabander trouwens, ha ha!”

Eenmaal verhuisd naar Salland, wachtte Waylon een wel heel bijzonder welkom van de autoriteiten. Hij kreeg namelijk te maken met een politie-inval in zijn studio. “De eigenaar van het pand waarin ik zit, belde me op: ‘De politie staat voor de deur’. Ze wilden het slot al forceren, maar hij had het gelukkig net op tijd gezien en gaf ze de sleutel. Ik ben er in mijn badjas naartoe gescheurd. Ze dachten dat ik hier een wietplantage had! Er waren anonieme tips binnengekomen. Ik denk dat het kwam doordat de artiesten hier vaak laat komen aanrijden en wegrijden. Die tipgevers vertrouwden het niet. ‘Maar je hebt hier een mooie studio’, zei één van die agenten nog. Ik heb ‘em toen maar gezegd dat ie de volgende keer daarvoor ook wel gewoon mocht aankloppen, ha ha!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.