goede vijfde dag voor solar team twente

Hoewel de World Solar Challenge in feite is afgelopen, het Japanse team van de universiteit van Tokai bereikte als eerste de finish, maakt de Twentse inschrijving nog steeds kilometers om ook in de uitslag verwerkt te worden. Solar Team Twente, met Raaltenaar Tim Ellenbroek, crashte op de derde dag. De vierde dag verliep daardoor moeizaam en zodoende was de finish nog lang niet in zicht. Maar door een goede vijfde racedag lijken de Tukkers toch op tijd de eindstreep te halen.

De Twentse deelname heeft op de vijfde dag liefst 600 kilometer kunnen afleggen, waardoor er nog 300 (van de in totaal 3021) resten om de streep te halen. De 21Revolution – zoals de zonne-auto van Solar Team Twente is genoemd – kan haar vleugel echter niet meer kantelen, waardoor het paneel minder energie kan binnenhalen. “We moesten de snelheid dan ook naar beneden bijstellen, omdat er te weinig energie was om de snelheid van 90 kilometer per uur de hele dag vol te houden,” aldus één van de Twentenaren.

Het team moest daarom zorgen dat het zo efficiënt mogelijk zou rijden. Met elk detail werd rekening gehouden. Zo zorgde het team er bij stoplichten bijvoorbeeld voor dat de auto niet in de schaduw stond, aangezien schaduw op het paneel voor minder energie zou zorgen. Het was tot de laatste minuut van de dag spannend of de accuspanning hoog genoeg zou blijven. Uiteindelijk kwam de 21Revolution om precies twee minuten voor vijf uur aan bij de controlestop.

Er zal nu nog een kleine 300 kilometer moeten worden geracet. Het zal op de laatste dag van de race opnieuw spannend worden, want het team moet voor elf uur ’s ochtends op een bepaald punt aangekomen zijn. Als het dit niet redt, dan zal de 21Revolution buiten mededinging finishen. Solar Team Twente staat nu achtste van de 32 deelnemende team, maar heeft nog uitzicht op een zesde plek. Samen met een Australisch en een Amerikaans team wordt er voor de laatste rit vertrokken vanuit Port Augusta. Het Nuon Solar Team, het team uit Delft, is al wel over de finish; zij werd tweede achter Tokai.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.