gb verhoging afvaltarief buiten proporties

Gemeentebelangen is het niet eens met de argumentatie van de gemeente Raalte omtrent de tariefverhoging van maar liefst 33 procent voor de grijze container. De tariefverhoging van de ROVA bedraagt immers nog geen drie procent. “Doordat inwoners het kunststofafval apart aanbieden behoeven ze weliswaar de grijze container minder vaak aan de weg te zetten,” stelt GB, “maar voor de kunststofafvalverwerking betalen we al de belasting die op kunststofverpakkingen zit. Die hebben de fabrikanten één op één doorberekend in de prijzen.”

In plaats van dat mensen worden beloond door het afval vrijwillig te scheiden, worden ze er door de tariefverhoging welhaast toe gedwongen en levert het ze per saldo ook nog niets of nauwelijks iets op. “De mensen worden zo dus niet beloond”, zegt GB. Vooral de wat grotere gezinnen zijn de dupe. Daarnaast wil het college de groene container 25 procent goedkoper maken om gft beter te scheiden van restafval. “Een heleboel mensen hebben echter geen groene container, zoals mensen in het buitengebied”, aldus GB.

Maar ook in de kernen wordt de groene container veel minder gebruikt dan de grijze. “Gft-afval komt vaak in de grijze container terecht omdat men de groene container bij lange na niet vol krijgt met groenafval, zeker buiten het snoei- en tuinseizoen. Maar het gebruik van de groene container zal,” denkt Gemeentebelangen, “zeker niet toenemen omdat het tarief omlaag gaat. Succesvoller zou je wat dat betreft wellicht kunnen zijn met een actie voor compostvaten.”

Kortom, de tariefverhoging op de grijze container raakt iedereen, van de tariefverlaging op gft profiteert maar een kleine groep. “Het zijn verkeerde signalen die worden afgegeven naar onze inwoners. We komen er bij de begrotingsbehandeling op terug”, besluit GB stellig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.