dure grijze container leidt niet tot minder afval

Commentaar – Raalte verhoogt de prijs van het aan de weg zetten van een grijze container van zes naar negen euro. Dat is – voor wie een beetje fatsoenlijk omgaat zijn afval – een verhoging van maximaal twaalf keer 3 euro is 36 euro. Waar heb je het over? Maar toch zijn de reacties heftig. Zó heftig dat de wethouder er speciaal een brief aan wijdt aan zijn raadsleden. Want hij dreigt het politieke raakvlak kwijt te raken.

Het is ook wel een beetje eigen schuld dikke bult. Oliedom om zo’n maatregel te nemen in de week dat je ook plastic apart inzamelen invoert. Had niemand van die stevige Raalter afdeling Communicatie daar even op kunnen wijzen? Maar het leed is geschied, er is niet alleen een deuk in het vertrouwen opgelopen, ook een deuk in de motivatie gescheiden in te zamelen.

In de verdedigende brief schrijft verantwoordelijk wethouder Haarman dat de tarieven van Raalte laag zijn, een van de laagsten in de regio. Maar politiek is gevoel en feiten doen er niet altijd toe. ‘U bent een draaikont’ zei Balkenende en Bos verloor de verkiezingen. VVD-kopstukken bestuurden DSB, wisten dat klanten een poot werd uitgedraaid, maar Scheringa is een held dus komen ze er goed mee weg. Ofwel: het doet er niet toe of Raalte de goedkoopste is, het gaat om het gevoel waarmee je de container aan de weg zet. We hebben dat van die prijs natuurlijk wel even nagekeken. De site van Olst-Wihe en die van Dalfsen ondersteboven gekeerd. Áls de tarieven op de site staan, dan hebben ze dat heel goed verstopt. We hebben ze niet kunnen vinden.

Maar laten we aannemen dat Raalte de goedkoopste is, dan nog is het geen argument. Een van de reacties op sallandcentraal was ook dat ‘de goedkoopste zijn’ niet telt, maar ‘zo goedkoop mogelijk zijn’. Is er een ander bedrijf dan de Rova? Kan de Rova scherper offreren? En denk eens na over minder vaak ophalen nu de containers minder snel vol raken.

En eigenlijk gaat het zelfs daar niet om. Want in de hele discussie wordt steeds de directe aanleiding vergeten. Er moet minder afval komen. De basisvraag is hoe je dat bereikt. Gescheiden inzamelen van glas, papier, accu’s, grijs, groen, plastic (het schijnt dat ze in Duitsland per adres vijf containers achter het huis hebben staan) zorgt dat we het afval beter kunnen afvoeren, hergebruiken, verbranden. Maar het leidt niet tot minder afval.

Wie pakt die discussie over minder afval nu eens op? De CDA-politici in Salland lijken er klaar voor. Vanuit Dalfsen en Raalte reageerden ze heel positief op het idee van Salland een ecologische proeftuin van Nederland te maken. Misschien is dat wel uit te werken in de supermarkten. Tien procent korting op de koekjes als je de koekjestrommel meeneemt naar de winkel en die daar laat vullen met losse koekjes. Ook tien procent korting op zuivel als je zelf je flessen meeneemt en voltankt. Wie nog meer ideeën heeft de afvalstroom te verminderen: kom maar op.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.