derde fase kavels voor koeien van start

Na de goede resultaten die behaald zijn met de kavelruil in Luttenberg-Mariënheem en Broekland-Velner kan de derde fase van het project ‘Kavels voor Koeien’ worden opgestart. Dat gaat om het deelgebied Heeten-Nieuw Heeten. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er voldoende perspectief is. Binnen het gebied liggen ook het Boetelerveld (Natura 2000) en het landgoed Schoonheten, waarvoor andere doelstellingen gelden.

Voor de inventarisatie zijn 210 grondeigenaren benaderd. Daarvan hebben 49 bedrijven zich aangemeld. Dat is bijna 25 procent van het aantal aangeschreven eigenaren met meer dan vier hectare grond in eigendom. Alle aangemelde bedrijven hebben een gesprek gehad met de gebiedscoördinator. De groep geïnteresseerden betreft voor het grootste deel melkveehouders. Op basis van de gesprekken en de analyse worden er momenteel mogelijkheden gezien voor een geslaagde kavelruil voor grondeigenaren met een totaal grondbezit van 1.020 hectare.

Ruiling biedt mogelijkheden de huiskavel te vergroten en waar nodig de vorm te verbeteren, het aantal veldkavels te verminderen en de afstand tot de veldkavels te verkleinen. Dit leidt tot een algehele verbetering van de landbouwstructuur en betere mogelijkheden voor de weidegang. Verkleining van de afstand tot de veldkavels leidt bovendien tot minder landbouwverkeer op de weg. Bij de inventarisatie hebben in ieder geval twee bedrijven aangegeven wel grond te willen omzetten in natuur als er vervangende grond komt. De inschatting op basis van de inventarisatie is dat het mogelijk moet zijn om 50 hectare nieuwe natuur in het gebied te kunnen realiseren.

De kavelruil wordt aangestuurd door een kavelruilcommissie. De gemeente Raalte fungeert als aanvrager van het project en als opdrachtgever. De totaalkosten van het project bedragen 647.295 euro. Hiervan wordt 440.295 euro gevraagd aan de provincie. De rest wordt gefinancierd door de deelnemers aan de kavelruil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.