de vuilnisman had zijn stropdas nog om

Commentaar – Wethouder Cor van den Berg als vuinisman en Raalte dat geen partner wordt van Maluku zorgden deze week week voor interessante reacties op Salland Centraal.

Cor van den Berg als vuilnisman? Helemaal niet, hij had gewoon nog zijn stropdas om. Aldus een reactie van Loutje. Van den Berg reageerde zelf sportief. Hij laat dat werk graag aan vakmensen over. Maar dan rijst wel de vraag: wat doet Van den Berg daar in een reflecterend veiligheidsjack achter een vuilniswagen?

Bestuurders doen dat. Bij een feestje staan ze als een wethouder Hekking van Van Kooten en De Bie vooraan. In persberichten van de gemeente kun je dan ook lezen dat de burgemeester iemand koninklijk onderscheiden heeft. Alsof de burgemeester er toe doet. En als na jaren ellende de nieuwe weg dan eindelijk geopend wordt, mag een bestuurder het lintje doorknippen. Tot op het hoogste niveau doen we dat. Op de derde dinsdag van september mag de koningin de troonrede voorlezen. Beatrix heeft geen donder te vertellen, gebruikt haar paleis zelfs om haar zus belasting te laten ontduiken, maar mag wel ieder jaar – na een gezellig tochtje in de gouden koets – de troonrede voorlezen.

In plaats van Van den Berg hadden we vuilnismannen op de foto willen zien, zinnetje er bij van ‘lekker licht werk met alleen maar plastic in die zakken’ en Van den Berg die dan zegt van ‘ja sorry dat het ons niet gelukt is die zakken de eerste keer huis aan huis bezorgd te krijgen’.

Dan Raalte en Maluku. Of Raalte partnergemeente wilde worden. Nee. Maar waarom niet? Harold vraagt het zich af. Wie is wethouder Elferink dat hij dat mag bepalen voor heel Raalte? ‘Past niet in het beleid’, vindt de wethouder. Maar Harold wil zeggenschap, een referendum, het volk laten bepalen of Raalte moet uitwisselen met Maluku. En een grapje als ‘Maluku is te ver om naar toe te fietsen’, wat Raalte wel doet naar voorheen-partnergemeente Mettingen, gaat er dan niet in.

Sjaak reageert op Salland Centraal met de opmerking dat wie iets voor Maluku wil doen, dat dan zelf maar moet aanpakken, daar heb je de overheid niet voor nodig. Dat lijkt wat op links tegen rechts, PvdA tegen VVD, samenwerken tegenover iemand het zelf maar laten uitzoeken (links geformuleerd), pamperen tegenover stimuleren eigen kracht te ontwikkelen (rechts geformuleerd). Links, rechts, misschien oud links, oud-rechts. Want in dit verhaal is Elferink de man ter rechter zijde en die is toch heus van de PvdA.

De standpunten zijn duidelijk en volgend jaar zijn er verkiezingen. Dan kunnen we weer zeggen wie we aan het roer willen of achterop de vuilniswagen. Eens in de vier jaar kiezen, meer dan zat.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.