de nieuwe molenaar op zoek naar wind

Waar waait het in de provincie Overijssel zo hard dat je er goed een windturbine kwijt kunt? Onder de titel ‘de Nieuwe Molenaar’ hebben Coen Energie Comfort en Willemsen Installatie van de provincie Overijssel opdracht gekregen dat te onderzoeken.

In plaats van andere gewassen oogsten zou het mooi zijn energie uit wind te oogsten met behulp van kleine windturbines. Dat is de drijfveer van de Nieuwe Molenaar. Die beeldspraak doet misschien vermoeden dat er alleen gezocht wordt naar windplekken op de vlakte van het platteland, maar de Nieuwe Molenaar zoekt ook naar mogelijkheden op bestaande gebouwen en aan de rand van steden . Daar kan het hard en in de komende herfsttijd naar en guur waaien. Voor windturbines ideaal.

Ron Stet van Coen Energie Comfort uit Deventer, woordvoerder van de Nieuwe Molenaar: “Windturbines kunnen een substantiële bijdrage aan de lokale energievoorziening leveren als je een optimale combinatie hebt van locatie en de juiste turbine. Voor de turbine moet je niet alleen kijken naar de manier waarop hij op wind reageert. Ook de diameter en de hoogte van de turbine zelf kan van belang zijn. En wat de locatie betreft is hoog of op de vlakte alleen niet voldoende. We hebben ook te maken met bestemmingsplanvoorschriften, regelingen rondom Ruimtelijke Ordening en Bouw, vergunningen op gebied van geluid en milieu en de eisen van welstandscommissies.”

Er is een toenemende interesse voor windenergie. De huidige generatie turbines is vaak prijstechnisch niet interessant, maar iedere keer komen er nieuwe modellen op de markt waarbij de terugverdientijd steeds korter wordt. Als je de beste turbine hebt, moet je ook nog de beste locatie hebben. “Hoe meer we er daarvan in Overijssel kunnen vinden, hoe meer we een belangrijke toevoeging zijn op zonne-energie, aardwarmte en biomassa. Met wind erbij kun je net dat laatste stapje maken naar lokale stroomvoorziening”, aldus Hugo Willemsen van Willemsen Installatie uit Heino. “Nederland heeft iets met wind vanuit de historie en het zou toch fantastisch zijn als dit ook kleinschalig toegepast kan worden?”

Doel van de Nieuwe Molenaar is een ‘Windenergie-verkenner’ opzetten die aangeeft waar in de provincie windenergie kans van slagen heeft. Die verkenner dient als input voor gemeenten als ze ergens met bestemmingsplannen aan de slag gaan. Salland Wonen doet als woningstichting ook mee, zij willen met huizenbouw graag rekening houden met de mogelijkheid van windenergie. Maar de verkenner is er ook voor de burger. Je hoeft de gegevens van een windturbine maar in te voeren en je weet hoeveel energie je er van krijgt. Want nu is het andersom. Een verkoper geeft aan wat een turbine doet bij hoeveel wind, maar niemand weet hoe hard de wind ter plekke waait. Als de windenergie-verkenner klaar is, is dat probleem opgelost. Een rekenmodel voorspelt snel en scherp of een locatie geschikt is, op welke hoogte en met welke diameter van de turbine.

De windenergie-verkenner komt tot stand door eigen metingen van Willemsen Installatie. De Nieuwe Molenaar heeft vooral langs de IJssel al wat locaties op het vizier. Daar wordt een mobiele meetinstallatie ingezet om alle gegevens in drie maanden tijd te meten. Op basis daarvan – en met input van KNMI-gegevens – kan een langjarig gemiddelde windsnelheid berekend worden. Met deze gegevens kan de opbrengst van willekeurig welke windturbine bepaald worden.

Komt iedereen in aanmerking zijn stukje grond, hoog dakterras of in de wind gelegen gevel op de hoek van de straat aan te bieden voor onderzoek? Ron Stet: “Ja graag! Hoe meer windrijke locaties we kunnen scannen, des te sneller de markt voor kleine windturbines serieus leidt tot CO2-reductie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.