biggenonderzoek op praktijkcentrum raalte

Wageningen UR Livestock Research is een onderzoek gestart naar de vermindering van biggensterfte in de biologische varkenshouderij. Hiervoor worden op Praktijkcentrum Raalte twee verschillende zeugenlijnen gebruikt met vaders die meer en die minder biggensterfte dan gemiddeld hebben. De onderzoekers kijken naar de invloed van de moedereigenschappen van de zeug op de biggensterfte tijdens de zoogperiode.

De moedereigenschappen van de zeug zijn van invloed op het sterftecijfer van gespeende, zuigende biggen. Ook de invloed van huisvestingsomstandigheden van biggen op hun gezondheid en uitval zal worden onderzocht. De opfokomstandigheden van de zeug bepalen onder andere, samen met erfelijke eigenschappen, dit zogenaamde maternale gedrag. De eerste zeugen zijn in oktober geïnsemineerd en de eerste opfokzeugen zullen in de zomer van 2010 dekrijp zijn.

De onderzoekers volgen de technische resultaten van de biggen van de eerste twee worpen, met extra aandacht voor de biggengezondheid na het spenen. Er zijn aanwijzingen uit de praktijk dat de omstandigheden tijdens de zoogperiode de weerstand van de biggen na het spenen beïnvloeden. Daarnaast wordt de invloed van het maternaal gedrag op de biggensterfte onderzocht aan de hand van de opfokomstandigheden van de zeugen en de gebruikte zeugenlijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.