beheer nodig voor behoud blauwe knoop

Voor het behoud van de Blauwe Knoop in de Sallandse wegbermen is de omschakeling naar ecologisch bermbeheer noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat op tweederde van de plaatsen de soort al is verdwenen. De Blauwe Knoop is een meerjarige plant die groeit op een voedselarme en vochtige grond. Tientallen jaren geleden kwam hij nog vrij algemeen voor in gemeentelijke wegbermen, maar nu komt de soort daar bijna niet meer voor.

In de zomer is ongeveer de helft van alle groeiplaatsen in bermen van Salland waar de Blauwe Knoop in de jaren negentig nog stond, bezocht. De oorzaak van de sterke achteruitgang moet gezocht worden in veranderd beheer. Vroeger werden bermen netjes door boeren gehooid, nu wordt er geklepeld. Dat betekent maaien met verhakselen en het gras daarna laten liggen. Dit leidt tot een ruigere bermbegroeiing, waar de Blauwe Knoop zich niet kan handhaven. Ook in het niet meer schonen van bermsloten en de verdroging moet de oorzaak worden gezocht.

De omschakeling naar ecologisch bermbeheer is daarom noodzakelijk om de Blauwe Knoop te behouden. Zo krijgen bijzondere bloemrijke bermen een beheer met maaien en afvoer van het maaisel. Door afvoer voorkom je verruiging van de berm. Niet alleen de Blauwe Knoop zal hiervan profiteren, maar ook vele andere bloemen, vlinders en kleine zoogdieren hebben hier baat bij. Bloemrijke wegbermen maken het landschap niet alleen voor wilde planten en dieren aantrekkelijker, maar ook mensen zullen hiervan profiteren. Het ziet er immers prachtig uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.