Een grote verblijfsaccommodatie in Fortmond, een grootschalig meerdaags cultureel evenement en een drijvende horeca-voorziening bij de Loswal in Wijhe, dat zijn de drie belangrijkste doelstellingen die de gemeente Olst-Wijhe zich heeft gesteld om de recreatie in de gemeente naar een hoger plan te tillen.
Dat blijkt uit de recreatienota die de gemeente heeft laten opstellen. Als het gaat om de verblijfsaccommodatie zet de gemeente in op een groot bungalowpark, met betrekking tot het evenement wordt er nog druk gebrainstormd en aangaande de horecavoorziening is de gemeente in gesprek met meerdere geïnteresseerde partijen. “Het zijn ambitieuze doelen”, weet wethouder Jonny Hollander, “Maar we gaan het proberen!”
Hij weet ook dat er nog verschillende beren op de weg zijn. “We willen graag ergens een bungalowpark in de gemeente. We hebben hier nog geen dergelijke voorziening. Wel wat bed & breakfasts, maar al met al houd je daar niet heel veel toeristen vast in de gemeente en dat is juist onze doelstelling. Met een bungalowpark trek je gezinnen en als die zich in de gemeente kunnen vermaken, zorgt dat voor een grote economische impuls. Fortmond is er de mooiste plek voor. Natuurlijk krijgen we daar te maken met de waterhuishouding en de regelgeving aangaande de natuur. Het zal dus ook echt niet gemakkelijk worden en als het niet lukt, willen we uitwijken naar een andere plek in de gemeente, maar het is niet goed om nu al in onmogelijkheden te denken. Dan eindig je altijd met niks.”
De gemeente is op dit moment al in gesprek met meerdere partijen over de opzet van de plannen. Daartoe is een gespecialiseerd bureau ingeschakeld. Hollander: “Het ontbreekt ons aan kennis. We willen weten hoeveel huisjes er nodig zijn om zo’n park rendabel te maken. Zestig, tachtig? Hoe regisseer je zoiets? Dat weten de ondernemers beter dan wij. Een hotel is eventueel ook mogelijk, maar dat lijkt ons praktisch gezien lastiger dan een bungalowpark. Bovendien trek je met een hotel toch vaak een wat ouder publiek, terwijl wij mikken op gezinnen.”
Hollander wil nog niet al te ver vooruit lopen op de tijd die er voor nodig zal zijn om de plannen te verwezenlijken. “Toen we hieraan begonnen, heb ik heel overmoedig gezegd dat als we een goede locatie en de juiste partners hebben gevonden, het een kwestie is van een jaar of drie. Maar je moet reëel blijven. Het zal lastig worden om in deze tijden investeerders te vinden.”
In samenwerking met het Sallands Bureau voor Toerisme wordt momenteel bekeken welke mogelijkheden er bestaan voor een grootschalig cultureel evenement. Eén ding is zeker: Het evenement moet een toegevoegde waarde hebben voor de regio. Hollander: “Deventer op Stelten bestaat al en zoiets willen we dus ook niet. We hadden toen de concerten bij De Haere. Dat waren ook mooie evenementen. Zoiets zou best weer kunnen, daar of ergens anders. We willen een leuk evenement voor een breed publiek. Dus geen hele specifieke doelgroep. Maar alles kan. Misschien een groot meerdaags popfestival, wie weet. Of iets met theater. Er zijn hele mooie combinaties te maken en het is een heel uitdagend project!”
Het laatste doel is een horecavoorziening bij de Loswal. Een al jarenlang bestaande wens van de gemeente, want: “Laten we eerlijk zijn, als het om Wijhe gaat, is de Loswal dé plek.” Maar Rijkswaterstaat weigerde jarenlang er aan mee te werken. Dit aangezien de Loswal in de stroom van de IJssel ligt en er geen obstakels in of bij de rivier mogen komen. “Maar Rijkswaterstaat is nu om. We mogen er toch iets plaatsen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Er zijn twee mogelijkheden: Een horecavoorziening die je na elk zomerseizoen weghaalt of een drijvende horecavoorziening. We denken nu met name aan die laatste mogelijkheid. Ook omdat het iets bijzonders moet worden.”
“Het is een beetje een prestigeproject. Bovendien zorgt een horecavoorziening die je na een half jaar weer moet weghalen voor praktische problemen. Het is lastig om dan de exploitatie rond te krijgen. En wat moet de ondernemer de rest van het jaar doen? Hij moet zijn geld dus in een half jaar kunnen verdienen.” Geïnteresseerde partijen zijn er genoeg, maar Hollander tempert het enthousiasme. “Een drijvende horecavoorziening is bepaald niet goedkoop. Hoe groot maak je zo’n ding? Hoeveel zitplekken heb je nodig om de exploitatie rond te krijgen! En we gaan ook niet zo maar met elke partij in zee. Nogmaals, het moet een visitekaartje worden.”