whiskyfanaten in de ban van levenswater

De naam ‘whisky’ is afgeleid van het Iers-Gaelische ‘Uisce Beatha’ en het Schots-Gaelische ‘Usquebaugh’ en deze woorden betekenen beide ‘levenswater’. Net zoals er omtrent wijn een enorme subcultuur van ‘connaisseurs’ bestaat, kent ook whisky een groot aantal fijnproevers. Jan Leenhouts uit Raalte heeft inmiddels een clubje van zeven, acht van deze whiskyfanaten om zich heen verzameld. Maar hij hoopt er een veel grotere club van te maken. Jan: “Voor een goede whisky moet je lekker gaan zitten. Als je dorst hebt, kun je beter wat fris of een biertje pakken!”

Salland Centraal schoof aan bij de whiskyliefhebber die die avond versterking kreeg van whiskyvriend Rob Wilkens. “Of er typerende verschillen bestaan tussen de wijn- en de whiskyliefhebbers? Nee, niet echt hoor. Whisky heeft misschien een wat rauwer imago. Maar dat komt dan gewoon door de plekken waar de drank vandaan komt. Denk aan Schotland en veel mensen zien Braveheart voor zich. Frankrijk roept weer hele andere beelden op. Maar zowel de wijnconnaisseur als de whiskyliefhebber is een fijnproever!”

Hoe ze liefhebber van de drank zijn geworden weten ze al niet eens meer. “We vonden whisky gewoon erg lekker en zijn ons een beetje gaan verdiepen in de cultuur eromheen. Dan ga je eens samen met je vrienden een speciaal flesje kopen en daarna ga je een keer naar een college over whisky van een ‘master’. En zo breidt zich dat steeds verder uit.” Jan gaat verder: “Een tijd geleden was er bij Zwakenberg in Raalte ook een whiskyavond. Daar heb ik toen een foldertje uitgedeeld om mensen te interesseren voor een whiskyclub. Zeven of acht mensen hebben zich aangemeld. Het is gewoon leuk om samen over whisky te praten en het te drinken. We houden eens in de zoveel tijd een proefavond waar elk lid een fles moet meenemen. En dan gaan we de verschillende soorten beoordelen. Misschien is het wel leuk om eens samen een vaatje whisky te kopen. Dat laten rijpen en dan gaat iedereen met een flink aantal flessen naar huis.”

“Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten whisky”, gaat Jan verder. “Ik geloof dat er 165 verschillende merken bestaan. Ik denk dat er voor iedereen wel een whisky te vinden is, die hij of zij lekker vindt. Ook voor mensen die niks met whisky hebben. Ik ben laatst nog met een paar neven van me naar een whiskybeurs gegaan. Van tevoren had ik ze gevraagd van welke smaken ze houden. Zoet, peper, zuur, karamel, perzik, citrus of koffie en zo zijn er nog wel meer verschillende smaken die je in whisky tegen komt. En natuurlijk moest ik ook weten welke aroma’s ze prettig vinden. Fruitig, heet, nootachtig, kruidig of bloemig? Zo kwamen we uit op een profiel. Bij de eerste whisky die ik voor hen uitzocht, had ik de plank volledig misgeslagen, de tweede vonden ze al veel lekkerder en de derde was het helemaal. Die drinken ze inmiddels thuis ook! En om die ene whisky vind je zo weer een stuk of vijftien andere whisky’s die soortgelijk zijn. En zo blijft je smaak zich aan het uitbreiden.”

De duurste fles whisky ter wereld kost 50.000 euro. Net zoals bij wijn wordt de prijs bepaald door de kwaliteit van de brouwer, de zeldzaamheid van de ‘fles’ en het aantal jaren dat ie gerijpt heeft. “Maar wij houden ons verre van de hele dure whisky’s”, lachen Jan en Rob. “Voor een paar tientjes heb je een hele goede fles. Er zijn zoveel verschillende soorten whisky dat we nog lang niet alles uitgeprobeerd hebben. Dus voorlopig komen we ook nog niet toe aan het duurdere werk. Wist je trouwens dat er zelfs beleggingsmaatschappijen bestaan die zich hebben gespecialiseerd in whisky? Die kopen goede flessen aan en hopen dat ze duurder worden.” Rob: “Ik heb één keer een slok gehad uit een fles van 300 euro. Maar eerlijk is eerlijk, je proeft het wel!”

Voor meer informatie over de whiskyclub en/of opgave kun je je aanmelden bij Jan Leenhoutsl: jan.leenhouts@versatel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.