sp wil debat over situatie politieteam salland

De SP-fractie in Raalte heeft een interpellatiedebat aangevraagd over de situatie bij de politie IJsselland en in het bijzonder over de situatie bij team Salland. Zaterdag werd bekend dat de politie IJsselland fors moet bezuinigen en dat er mogelijk vijftig banen op de tocht staan. Dit gaat volgens de korpsbeheerder ten koste van het aantal politiemensen op straat.

Uit een enquête van de SP onder medewerkers van het politieteam Salland (Raalte en Olst-Wijhe, respons 50 procent) blijkt dat vrijwel alle geënquêteerden aangeven de laatste jaren minder plezier in het werk te hebben gekregen. De reden daarvoor is dat de werkdruk enorm omhoog is gegaan, er meer papierwerk is gekomen, men met minder mensen meer werk moet doen. Het informatiesysteem BVH (basisvoorziening Handhaving) is velen een doorn in het oog.

Een politieagent gaf aan: “De noodhulp is dusdanig uitgehold dat bij ziekte van een collega zowat het hele rooster moet worden omgegooid, waardoor de druk op collega’s – die eigenlijk recht hadden op een vrij weekend – weer groter wordt. Van de oorspronkelijke 75 medewerkers zijn er nu 43 over, waarvan er nog maar 19 volledig de onregelmatige dienst doen.” De loyaliteit aan het politiewerk blijft evenwel onverminderd groot.

SP-fractievoorzitter Willy Lourenssen: “In het team Salland geeft 85 procent van de geënquêteerden aan dat politici niet weten wat er speelt op de werkvloer, 60 procent vindt dat van de korpsleiding. Dat is natuurlijk een dramatische conclusie. 50 Procent van de politiemensen geeft aan dat er onvoldoende tijd is om in de buurten aanwezig te zijn. 75 Procent wordt afgerekend op het aantal uitgeschreven bonnen. De situatie bij de politie is nu al alarmerend. Als de bezuinigingen van minister Ter Horst doorgaan krijgen we nog minder blauw op straat. Dat gaat ten koste van de veiligheid van de mensen in de buurt.”

In het interpellatiedebat moet – wat de SP betreft – centraal staan welke acties er moeten worden ondernomen om minister Ter Horst tot inkeer te laten komen. “Maar ook moet er worden gesproken over de huidige problemen bij het politieteam Salland. Er moeten oplossingen komen voor de werkdruk die politiemensen ervaren, verbetering van arbeidsvoorwaarden, terugdringing van de bureaucratie en de bonnenquota, maar ook voor de onrust onder het personeel over de bezuinigingen en reorganisaties.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.