scheuren in woning door rondweg wesepe

‘Leuk een nieuwe weg bij je huis. Maar zitten er scheuren in, dan geeft BAM niet thuis.’ Blijkbaar geeft de nieuwe rondweg om Wesepe niet alleen voordelen. Bovenstaande tekst prijkt op een bord bij carrosseriebouwer Jansen uit Wesepe. Het bord is ondertekend door Gerrit Jansen.

Achter het huis van Jansen wordt een dragende balk ondersteund door een ijzeren pilaar. Onder de balk is een scheur te zien. “Die steen die kwam ook nog een paar centimeter naar buiten”, wijst Jansen aan. Het aanstampen van puin tijdens het aanleggen van de nieuwe weg heeft volgens Jansen veel schade aan zijn woning veroorzaakt. “We wonen hier op kleigrond, dat trilt ver door.”

Na contact met BAM gezocht te hebben, kwam de eerste expert een kijkje nemen. Ondertussen huurde Jansen zelf ook een onafhankelijke expert in. Beide experts concludeerden dat er een duidelijk verband was tussen de aanleg van de weg en de scheur in de muur. Echter, de expert van BAM kwam met een geleden schade van duizend euro op de proppen, de onafhankelijke expert rekende op zesduizend euro. “Vervolgens kwam er een brief van BAM, of we ons rekeningnummer even wilden geven. Dan zouden ze daar de duizend euro op storten.” Hier ging Jansen niet mee akkoord.

Een nieuwe expertise van BAM volgde. Conclusie: Het ligt niet aan de aanleg van de nieuwe weg. “Of we de conclusie van het eerste rapport wilden vergeten. Het tweede rapport concludeerde dat het oude houtwerk verzakt was. De oorzaak lag niet in de 15 ton zware puinstampers van BAM.” Met deze conclusie ging Jansen opnieuw niet akkoord.

En weer kwam er een expertise. Ditmaal een expert van een hogere rang. “Ze gebruikten volgens mij een smoesje om een nieuwe expertise te mogen doen. Ze zeiden dat ze niet op de tekening konden zien dat er een kelder onder het huis zat. Daarnaast zou de bouwtekening niet kloppen.” De nieuwe expert concludeerde ook dat de fundering niet klopte, dat één van de dragende balken al verrot was en dat de wals die gebruikt was geen 15 ton, maar 12 ton zou wegen. “Alsof wij daar verstand van moeten hebben, we deden maar een schatting”, aldus Jansen. “BAM concludeerde dat het onze eigen schuld was.”

Inmiddels is ook de vijfde expertise gaande. De provincie Overijssel heeft ook een expert gestuurd. Hiervan is de conclusie nog niet opgemaakt. Wel heeft Jansen opnieuw een schrijven van BAM ontvangen. “Hierin gaf BAM aan dat de wegwerkzaamheden misschien wel de spreekwoordelijke druppel waren geweest. Nou, hiermee geven ze toch zelf ook al een verband toe?”

“BAM laat het liever niet aankomen op een juridische oplossing,” vertelt Gerrit Jansen tot slot. “Onze eigen advocaat heeft het via onze rechtsbijstandverzekering ook opgepakt. Hij kijkt nu naar de mogelijkheden.” Bij het einde van ons gesprek kijkt Jansen vanuit zijn achtertuin nog eens naar de huizen om hem heen: “We zijn zeker niet de enige met deze problemen, ik weet van meer mensen dat ze scheuren in hun woning hebben. Ik ken zelfs iemand die het op de koop toe neemt. Die heeft geen zin oneindig getouwtrek met BAM.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.