raalter college wil n35 verdiept rechtdoor

De N35 bij Raalte wordt verdiept rechtdoor aangelegd en krijgt 2×2 rijstroken. De maximum snelheid wordt uiteindelijk honderd kilometer per uur. Dat is besluit dat het Raalter college dinsdag in een extra persconferentie heeft toegelicht. Het college zal de raad vragen met de tracékeuze in te stemmen onder enkele gestelde voorwaarden. Het raadsbesluit zal 29 oktober worden genomen. Voor bewoners is er op 5 oktober een informatieavond.

Het Raalter college heeft haar voorkeur voor de rechtdoor-variant uitgesproken op basis van enkele strikte voorwaarden. Zo moet bedrijventerrein de Zegge goed worden ontsloten op de N35 en zullen de aansluitingen van provinciale (N348) en gemeentelijke wegen goed moeten zijn. Ook moet er voldoende rekening worden gehouden met de veiligheidsrisico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen, met het woongebied Fransiscushof moet zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Doel van het collegebesluit is om zo snel mogelijk de knelpunten op de N35 aan te pakken door het versneld bijeen krijgen van de benodigde financiële middelen van het Rijk. De kosten voor de nu uitgesproken verdiepte rechtdoor-variant worden ruw geschat op 175 miljoen euro. Op het moment is dat geld niet beschikbaar en is het dus van belang dat ook de minister het belang van de rechtdoor-variant inziet. “Raalte mag niet de flessenhals van de N35 worden”, aldus wethouder Ben Haarman.

Haarman benadrukt dat de gemeente niet het laatste woord heeft in deze kwestie. Omdat de N35 een rijksweg is, is het besluit eveneens een tracékwestie. Het uitspreken van de voorkeur voor deze variant is echter een helder signaal. “Wij zullen er als gemeente alles binnen onze machte aan doen om deze variant er door te krijgen”, aldus Haarman.

Over de precies invulling en de details voor een verdiepte aanleg van de N35 rechtdoor Raalte valt bovendien nog niets te zeggen. Dat betekent dat er ook nog niets gezegd kan worden over een eventuele komst van een tunnelbak, aangezien er nog net zo goed kan worden besloten om de rijksweg in een soort van talud te plaatsen. Maar verdiept is wel zo duidelijk, dat de N35 zo’n zes meter onder maaiveld komt te liggen. Naar verwachting wordt in 2012 gestart met een planstudie en kan er in het gunstigste geval in 2017 worden gestart met de uitvoering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.