ponyweek heeten diep geworteld in traditie

“Het recht op organisatie van de Ponymarkt is ons in 1969 door de gemeente Raalte verleend. Het is aan Heeten toegekend op basis van een koninklijk besluit. We voeren de Ponymarkt nu dus eigenlijk uit in opdracht van de gemeente Raalte. Maar in de loop der jaren is het idee ontstaan dat we meer willen zijn dan een ‘gewoon’ dorpsfeest. De Ponymarkt is de kapstok gaan vormen voor vele activiteiten.” Aan het woord zijn Jos Wijnberg en Frank Koerkamp, respectievelijk voorzitter en bestuurslid/PR-man van Helami, de organisatie van de jaarlijkse Ponyweek die dit jaar zal plaatsvinden van zaterdag 19 tot en met zondag 27 september.

De heren zijn maar wat trots op de unieke identiteit van hun feest. “Net zoals Stöppelhaene het oogstfeest heeft, zo hebben wij de Ponymarkt. Iedereen kan een feest organiseren, maar wij hebben een echte basis in de geschiedenis. Die vormt onze roots, die pakken ze ons niet meer af.”

Het feest mag dan een stevig fundament hebben, dat heeft Helami er niet van weerhouden om plannen te ontwikkelen om het feest een grondige restyling te geven. Dat gebeurt stukje bij beetje. Vorig jaar kreeg het plein een nieuwe inrichting, dit jaar heeft Helami intern een groot aantal wijzigingen doorgevoerd en is het programma licht aangepast en volgend jaar zal er weer het een en ander gebeuren. In 2011, met het 50-jarig bestaan, moet er een volledig vernieuwde feestweek staan.

De Ponyweek heeft een ongelooflijk vol programma. Daarover kun je alles lezen in de krant die vorige week huis aan huis is verspreid of op de site staging2.ponyweek.nl. Naast de Ponymarkt hebben twee andere activiteiten zich ook ontwikkeld tot peiler van het feest: De vlooienmarkt (dit jaar op vrijdag 25 september) en Pleinpop (dit jaar op zaterdag 26 september). “De belangstelling voor de Vlooienmarkt groeit nog steeds”, vertellen de twee. “En datzelfde geldt ook voor de Ponymarkt. Vorig jaar hebben heel veel soortgelijke markten moeten inkrimpen, bij ons stijgt het aanbod alleen nog maar. Wat Pleinpop betreft, zitten we op een stabiele tweeduizend bezoekers. We hopen dit jaar met Nick & Simon echter wat extra publiek te trekken. En met de Anouk-a-like, GenerC, The Reverend Fred Show en The Perfect Showband denken we de bezoekers een heel mooi programma te bieden.”

Maar als het aan de heren ligt, krijgt het feest nog een vierde peiler: het middagprogramma van de afsluitende zondag. “Enkele jaren geleden is besloten om meer met het programma van die middag te doen. Dat heeft geleid tot een stijging van het bezoekersaantal. Maar als het aan ons ligt, zijn we nog lang niet uitgegroeid. Die middag heeft heel veel potentie. Dit jaar bieden we ook een mooi programma met muziek van St. Caecilia en de Blaas of Glorie, een (geloof het of niet) hardrockfanfare die nog een tijdje heeft mee getoerd met Metallica, het Heeten Festival Junior en een ludieke activiteit van Jongerenvereniging De Treffers. Bovendien is het programma van die dag uitgebreid met een toertocht voor klassieke bedrijfswagens. Dat is ook een activiteit die is voortgekomen uit een brainstormsessie. Iemand was hobbymatig met die oude werkpaardjes bezig, had een idee voor een toertocht, wist anderen enthousiast te maken en voordat we wisten, stond die toertocht er! Het is met het de Ponyweek net zoals met die sieraden van Pandora. Iemand komt met een extra kraaltje en de ketting kan weer wat mooier en langer gemaakt worden!”

De organisatiestructuur van Helami is in het afgelopen jaar volledig gewijzigd. De verschillende onderdelen van de logistieke organisatie zijn ondergebracht in elf commissies. Van de techniek tot de markt, van de facilitaire dienstverlening tot de PR, alle deelgebieden hebben hun eigen commissie gekregen. “Doordat elke commissie veel eigen verantwoordelijkheid heeft, kun je veel functioneler vergaderen. Maar daarnaast is er op deze wijze ook veel meer ruimte voor eigen inbreng. Daarmee heeft het enthousiasme een nieuwe impuls gekregen!”

Achter de schermen is er druk gebrainstormd over de toekomst van de Ponyweek. Daarbij is ook het idee geopperd om de feestweek in te korten. Het programma vindt nu plaats over een tijdspanne van negen dagen, waarvan er ook nog eens één dag programmavrij is (de maandag). Kan dat niet compacter, zo vragen sommige Heetenaren zich af. Jos Wijnberg sluit niks uit, maar zegt ook: “Eén van onze krachten is de betrokkenheid van het verenigingsleven. Maar liefst veertien verenigingen organiseren één of meerdere activiteiten. Eén van de ideeën die de brainstormsessies hebben opgeleverd, is om meer sport in het programma te verwerken. In principe vinden we dat een goed idee, maar dan moet je er wel ruimte voor hebben in het programma. Die overweging kan een reden zijn om het feest wel op de huidige lengte te houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.