politiek verdeeld over koopzondag in salland

Koopzondagen, hebben we er genoeg van in Salland? Moet er meer komen? Of minder? We vroegen het de verschillende politieke partijen van de drie Sallandse gemeenten. In Amsterdam weten ze het wel: Daar willen ze in de hele stad iedere zondag open. Dat kan, mits je toeristisch gebied bent. Minister Van der Hoeven vindt dat oneigenlijk gebruik maken van de wet, want Amsterdam Zuid Oost, is dat toeristisch? Maar de wet aanpassen, dat doet ze ook weer niet. In deze economisch barre tijden is dat niet zo verstandig vindt ze.

Raalte

Piet Pont wil namens de Raalter VVD liever de relatie met Amsterdam niet trekken. “In dat soort steden gelden andere normen dan in plattelandsgemeenten. In een relatief kleine plaats als Raalte moeten we rekening houden met gevoeligheden bij sommige geloofsgroepen, maar zeker ook rekening houden met de éénmanszaken en familiebedrijfjes. Als het wenselijk zou zijn voor Raalte om alle zondagen open te zijn, was het ROV wel met voorstellen gekomen. Dat je ‘s zomers, als fietser, een ijsje moet kunnen kopen en benzine moet kunnen tanken voor de ‘heilige koe’, vinden wij van andere orde dan volledige winkelopenstelling. De huidige zondagsopening lijkt voldoende voor Raalte en op die dagen is het dan ook lekker en gezellig druk.”

Egbert den Daas (Lokaal Alternatief) is het daar wel mee eens. “In deze economisch barre tijden moet er volgens menig econoom meer gekocht worden en minder geld opgepot worden om zo de economie weer op gang te krijgen. En koopzondagen voldoen zeker in een behoefte. Maar iedere zondag koopzondag… dat lijkt mij te veel van het goede. Er is tenslotte meer op aarde dan geld verdienen.”

De SP wil mínder koopzondagen, ze maakt daar zelfs een verkiezingspunt van: “We gaan dit inbrengen in de college-onderhandelingen volgend jaar na de verkiezingen. De gemeente aanwijzen als een toeristische zone lijkt sympathiek maar is enkel in het voordeel van grote winkelbedrijven. Op Koninginnedag winkels open wijzen wij af. Ja, de SP durft soms ook voorstellen te doen die betuttelend overkomen. Wij durven de stelling aan dat consumeren grenzen kent en het is maar zeer de vraag of meer koopzondagen tot meer omzet leidt. Het ruïneert de kleine middenstand en daar is de SP zeker geen voorstander van. Ook het personeel staat er niet om te springen en voor vrijetijdsbesteding zijn er tal van andere opties om de verveling op zondagen tegen te gaan. Trouwens, hoezo Raalte een toeristische zone, wanneer het VVV/ANWB kantoor in de zomer op maandag gesloten is?”

“Salland is dun bevolkt en de toeristische stroom is seizoensgebonden met de focus op rust- en ruimtezoekers.” Dat zijn voor Carla Hoge van Gemeentebelangen Raalte ingrediënten die de discussie bepalen. “Over het gehele jaar genomen zijn wat ons betreft het aantal koopzondagen wel voldoende. Echter in het toeristenseizoen zou er wat meer reuring kunnen zijn. Wanneer de winkeliers dat zouden willen en kunnen, zou er wat ons betreft in die maanden wat meer mogelijk kunnen zijn. Maar dan moet wel ook het leeuwendeel van de winkels echt open zijn.” Hoge heeft ook een verzoek aan de winkeliers: “Laten de winkeliers in met name Raalte-dorp allereerst eens zorgen dat ze tussen de middag open zijn en dat er eenheid is van winkelopeningstijden. Want zoals dat nu gaat is het echt niet meer van deze tijd.”

Dalfsen

Dalfsen heeft alleen in Lemelerveld koopzondagen. In de andere plaatsen is er geen behoefte aan, stelt Arno van Dijk van CDA Dalfsen. Alle partijen zijn tevreden met de situatie zoals die nu is. “Door iedere week koopzondag te houden, roep je de zondag uit als vaste werkdag! Dat is natuurlijk ondenkbaar in Salland.” Iedere zondag open gaat volgens Van Dijk ook voorbij aan de belangen van kleine ondernemingen. “Want de oneerlijke concurrentie tussen ondernemers zal beslist toenemen door algehele zondagsopenstelling.”

Olst-Wijhe

Jaap Gerkes, VVD Olst-Wijhe, kiest een andere insteek dan zijn collega’s in Raalte. “Ik ben op zich niet tegen koopzondagen. Zeker in steden zoals Deventer en Zwolle moet dat elke week kunnen. Of het ook haalbaar is in kleine kernen als Olst en Wijhe is de vraag, zeker als Deventer en Zwolle elke week open zou zijn, dan trekt men toch daarheen. Dus als ik eerlijk ben, denk ik dat elke week in Olst en Wijhe geen optie is. In Olst zijn er nu af en toe op initiatief van de Olsterhof een aantal winkels open op zondag. Je ziet dan wel wat bezoekers, vooral ook van buiten Olst omdat de Olsterhof vooral ook landelijk adverteert. Ik denk ook wel dat dit voor hen uit kan, maar of dat ook voor de andere winkels geldt die mee doen? Dat is voor mij de vraag. Maar begrijp me goed: Als het uit kan, dan zou ik koopzondagen altijd toejuichen. Ik denk dat zelfs elke week in Raalte te veel is. Eenmaal per maand is daar een goede optie.”

De PvdA in Olst-Wijhe is bijna liberaler: “In het kader van minder regelgeving en minder overheidsbemoeienis moet je dit aan de ondernemer overlaten. En daarna moeten we als gemeente medewerking verlenen.” Aldus Klaas Stap van de PvdA Olst-Wijhe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.