plastic apart inzamelen is een brug te ver

Commentaar – Het apart inzamelen van plastic is op gang gekomen. De organisatie ervan lijkt redelijk vlekkeloos verlopen. Maar we durven gerust te stellen dat het systeem hortend en stotend op gang komt, want je moet ook het gehannes in de keuken meetellen. Wéér een component uit ons huisvuil halen kon wel eens een brug te ver zijn.

Via de media maken gemeenten en ROVA mooie sier met de eerste vrachtwagen die de plastic zakken met plastic ophaalt. En er was maar een enkel adres dat de plastic zakken niet op tijd in huis had gekregen. Een mooi succesje, zo’n omvangrijke operatie op tijd aan de praat te krijgen. Maar het heeft veel meer invalshoeken.

Laten we beginnen met een kijkje in de keuken. Daar hadden we al een doos voor oud papier staan, eentje voor glas, dan iets voor groente-, fruit- en tuinafval. En ergens in de hoek stond ook nog een klein bakje voor de lege batterijen en ander chemisch afval. Daar hebben we dus nu een vuilnisemmer naast staan voor plastic. We zouden bijna de afvalemmer vergeten waar het ‘reguliere’ huishoudelijke afval in moet. En buiten? Buiten op straat staat een groene en een grijze container voor als we de vuilnisbakken binnen vol hebben. Als je deze alinea nog eens terug leest, dan kun je toch op je klompen aanvoelen dat een heel groot deel van de huishoudens dat allemaal niet doet? We hebben vast veel voor het milieu over, maar zoveel? Je zou architecten de opdracht moeten geven extra keukenruimte te tekenen. En keukenboeren moeten aparte kastjes inrichten.

Laten we ook het licht eens schijnen over de kennis van scheiden. Een bakje waarin het vlees verpakt is in de supermarkt mag niet bij het plastic. Maar hoe zit dat met die speciaal ‘groene’ verpakking van sommig vlees? En een leeg pak van de melk? Waarom mag dat in België wél bij het plastic en in Nederland niet? Is een wegwerp-koffiebekertje plastic? En dat houdertje dat je er bij de autogarage omheen krijgt dan?

Tot slot de fabrikanten. Aan hen hebben we deze absurde zesdeling van gescheiden inzamelen te danken. Want hen was gevraagd minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Omdat ze dat niet deden kwam er een verpakkingsbelasting. Daarmee wordt het gescheiden inzamelen betaald. Mag je raden hoe die fabrikanten aan de extra tax komen die ze moeten betalen voor de verpakking. We denken zo maar dat dat bij de prijs is opgedrukt.

Nee, als we minder verpakking willen, moet er eigenlijk een verbod komen op producten met te veel verpakking. En omdat dat er toch niet van komt is het wellicht beter het heft zelf in handen te nemen. Geen producten meer kopen waar te veel verpakking op zit. Laat bijvoorbeeld een komkommer in plastic gewoon liggen. Zul je zien hoe snel fabrikanten hun gedrag veranderen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.