onthaasten op zn sallands met hollenboer

‘Hé, die site van jullie, als we die nou gewoon laten registeren als staging2.busjekomtzo.nl in plaats van als staging2.hollenboer.nl, dan krijgen we vast veel meer bezoekers.’ Het was zo maar een ideetje van de manager van het Luttenbergse Höllenboer, maar geen haar op het hoofd van Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren die er aan dacht. “Alsjeblieft niet zeg, dat busje hebben we gehad, dat willen we achter ons laten”, vertelt Gerard. Komende zaterdag gaat de nieuwe show van Höllenboer, ‘Hej’t of kriej’t’ in première in het Hoftheater. En laat het dus duidelijk zijn: Het programma is honderd procent ‘busje’-vrij.

Wat de bezoekers wel mogen verwachten? Liedjes, humoristische stukkies en observaties over het dagelijkse leven op het Sallandse platteland. Daarnaast heeft het muzikale aspect van Höllenboer een stevige impuls gekregen met de nieuwe gitarist Hans Nieuwenhuis. ‘We zijn nog meer duo dan ooit’, grappen Gerard (zang) en Bas (zang/gitaar) op hun site.

Jaren geleden kondigde (toen nog) duo Höllenboer aan te gaan stoppen. Al die optredens op feestjes en partijen en in buurthuizen hadden hun tol geëist. Het was niet echt leuk meer. “Maar theaters, daar hadden we nog wel ‘schik’ van”, vertelt Gerard. “Twee jaar geleden hebben we daarom een oudejaarsconference gedaan in het Hoftheater. Daar hebben we toen twee avonden mee opgetreden. En dat beviel goed, maar je hebt er een hoop werk mee, staat twee avonden op het podium, en dat is het dan. Toen is eigenlijk het plan ontstaan om een nieuwe theatervoorstelling samen te stellen, een voorstelling waarmee we langer kunnen toeren.”

Inmiddels is de show al twaalf keer geboekt in theaters in Oost-Nederland. Het wordt een programma in de klassieke Höllenboerformule. Twaalf liedjes vormen de rode draad en die worden soms kort en soms met halve conferences aan elkaar gepraat. Fotograaf Hennie Temmink heeft gezorgd voor dia’s die de liedjes ondersteunen. Plannen voor een nieuwe CD bestaan niet. “Maar we zitten wel te denken aan een DVD van het hele programma”, vertelt Bas.

Wat thematiek betreft, is er geen duidelijke rode draad, of het moet zijn dat het hele programma handelt over de ‘eenvoud van het platteland’. Maar de onderwerpen van de liedjes variëren nogal. Van het liedje ‘Pries met de praalwagen’ (dat overigens één van de weinige liedjes is, dat ze al eerder op het podium brachten) tot nummers over de zwervers die vroeger rondzwalkten over het Sallandse platteland, van een liedje over de ongebruikelijke liefde van een boer tot een nummer over ‘Idols’ in de keuken. Soms beschouwend, soms met een knipoog, soms ronduit melig en soms nostalgisch.

Gerard: “Ik erger me wel eens een beetje aan het moderne leven van nu. De snelheid, de ratrace, de dwaasheid van de moderniteit, de graaicultuur, het ‘ikke, ikke, ikke’. Dan ben ik toch blij dat ik Sallandse roots heb. Hier is het nog enigszins onder controle. Laten we daar trots op zijn. Het is een show met een lach en een traan, maar de mensen verlaten absoluut met een glimlach de zaal. En met het gevoel van ‘wat bunt wulle Sallanders toch ’n mooi volk.” Bas: “Meneer Oosterlaar wordt al een beetje een oude man.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.