met onze tv willen we er niet overheen

“Met Onze TV willen we er niet overheen, we willen er juist onderdoor. Het hoeft niet zo groot. Met ‘Busje Boompje Beestje’ rijden we rond in een oud Volkswagenbusje, volgebouwd met camera’s. SBS6 komt dan aan met een hoop bombarie en een grote truck. Dat willen we juist niet. Wij komen er aan met ons busje, zetten hem ergens neer en we zien wel wat er gebeurt. Dat levert hele mooie tv op.”

Aan het woord zijn Ronald Nijboer en Willie Oosterhuis, de gezichten van het nieuwe digitale tv-station ‘Onze TV’. Je kunt de zender ontvangen als je in het bezit bent van een Ziggo-pakket (kanaal 33). Inmiddels zijn er 1,3 miljoen huishoudens op Ziggo aangesloten. Per maand komen er nog eens duizenden aansluitingen bij. Onderhandelingen met andere exploitanten zijn gaande. Een half jaar geleden maakten Ronald en Willie hun plannen wereldkundig. Sindsdien is er veel gebeurd. Een zakelijk conflict met de eigenaren van Go Planet, waar de twee fungeerden als managers, een drietal tv-uitzendingen van RTV Oost waarin de affaire breed werd uitgemeten, een hoop improvisatiewerk en stress en ook nog eens een hartinfarct voor Willie.

Het leek allemaal niet te lukken, maar inmiddels is Onze TV al weer ruim drie weken ‘on air’. Ronald: “De mooiste reacties? Nou, het is misschien een beetje kinnesinne, maar er kwamen meerdere mensen bij me die zeiden dat er een hoop anderen geld waren verloren omdat ze hadden gewed dat het ons nooit zou lukken. Die mensen hebben we toch maar mooi hun ongelijk bewezen.”

We spreken Willie en Ronald in de basis van hun tv-zender, een kleine kerk bij het Dolphiaklooster in Enschede. Er staan enkele computers, waarop twee medewerkers net enkele opnames aan het monteren zijn, de ruimte voorziet in een kunstzinnig beschilderd scherm dat fungeert als achtergrond bij interviews en een kantoor en verder wordt het beeld bepaald door een hoop rondslingerende paperassen. Daar moet het allemaal gebeuren. Onze TV werkt maar met een klein team van acht, negen mensen. Voor een programma als De Deure (het vervolg op de Regiotap) maken ze gebruik van ingehuurde krachten. Elke werkdag maakt het team samen twee uur tv. De insteek: laagdrempelige, prikkelende en gezellige televisie voor het volk.

Een greep uit de programmering: Natuurlijk De Deure en verder een dagelijkse realitysoap over de belevenissen van een aantal ‘gewone’ mensen, registraties van het Mega Piratenfestijn, er is een programma over Anita, de Twentse Char, volkszanger Jannes presenteert een muziekprogramma en verder trekken Willie en Ronald er elke werkdag op uit met het eerder genoemde Volkswagenbusje. “Het is allemaal heel kleinschalig”, vertellen de twee. “RTV Oost ziet ons als concurrent, maar die zender neemt ons veel te serieus. We willen klein beginnen en we zien wel hoe het zich verder ontwikkelt. We denken niet al te ver vooruit.”

In het dagelijkse ‘Busje Boompje Beestje’ komen alle dingen samen waar Onze TV voor wil staan. Willie: “Het is de verbinding tussen al onze programma’s. Het busje is de verpersoonlijking van Onze TV. Het is geen luxe camper. Het is een busje waarmee Jan met de Pet vroeger op vakantie ging. Het busje voelde ook meteen vertrouwd. Het is allemaal pure improvisatie-tv. We dringen altijd als piraten ergens naar binnen. En dan gebeurt er altijd wel wat! Weet je, het is nu gewoon ontzettend hard werken. We doen dit met een klein team. We zijn alleen maar aan het rennen, maar langzaam maar zeker sluipt er een zekere routine in. En dat is goed. Want ik wil me ook met andere dingen bezig houden.”

“Ik wil ideeën uitwerken en dat kon op het laatst gewoon niet meer bij Oost. Toppers te Paard? Nee, dat ging niet meer door. Piratenmuziek? Nee, doen we ook niet meer! Het Streeksongfestival? Weg ermee! En waarom? Het waren allemaal programma’s voor het volk. Ik heb dat altijd heel jammer gevonden. Hier hebben we onze eigen speeltuin met een hele grote, verbindende rol voor Nederlandstalige muziek. Weet je wat mijn droom is? Ik wil proberen een tv-format te ontwikkelen dat de wereld overgaat. Net zoiets als Big Brother. Zoiets groots. Dat lijkt me geweldig en daar wil ik tijd voor hebben.” Ronald: “Je kunt beter klein beginnen en groot denken, dan andersom!”

Ronald is er eerlijk over, de hele affaire rondom Go Planet heeft hem een hoop stress opgeleverd. De zaak is op dit moment nog onder de rechter. De twee hebben daarnaast een aanklacht wegens smaad ingediend bij de Raad voor Journalistiek. Ze zien de uitspraken met vertrouwen tegemoet. Ronald: “Als we die tonnen zouden hebben verduisterd, waar zijn ze dan gebleven? Laten ze maar bewijzen dat we hebben gefraudeerd. Dat is gewoon niet aan de orde. Maar het is frustrerend. Als je onze namen googlet, kom je meteen bij artikelen terecht waarin we worden uitgemaakt voor fraudeurs. Dat zijn we niet. Maar goed, die uitzendingen bij RTV Oost waren ernstig gekleurd en bevatten maar een fractie van het verhaal. Het heeft me eigenlijk alleen maar meer vastberaden gemaakt. Als het allemaal zo moet, gaan we er alleen maar extra hard voor!”

Natuurlijk zit Onze TV nog in de opstartfase, maar hebben de heren al tv-momenten gemaakt die memorabel zijn, waar ze trots op zijn? Willie: “Stöppelhaene heeft ons mooie tv opgeleverd. We kwamen met het busje aangereden, de organisatie deed de poort open en we stonden er. Jan Smit kwam even later van het podium af, zag ons en kwam zo in het busje zitten. En even later kwam de burgemeester ook nog voorbij. Het is helemaal nergens voor nodig om moeilijk te doen. Jan Smit wordt vaak heel erg afgeschermd, maar het is een hele aardige vent. En dat blijkt dan wel weer uit die uitzending.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.