lindsay goossens heeft haar plek gevonden

Oud-Raaltese Lindsay Goossens (24) heeft haar plek helemaal gevonden in Suriname. Dat ging niet vanzelf. Enkele jaren geleden ontmoette ze haar vriend ‘Botty’ in Suriname. Lindsay emigreerde halverwege 2008 naar het land. De twee beheerden er samen een vakantieresort en organiseerden all-in tours naar de binnenlanden. Op 12 november 2008 overleed haar vriend aan de gevolgen van een hartaanval. Na twee maanden pakte Lindsay haar leven weer op. En nu, in september 2009, is ze producer bij een succesvolle Surinaamse tv-productiemaatschappij en werkt ze aan meerdere programmaconcepten. “Ik voelde me vanaf het begin thuis in Suriname”, zegt ze. “In Su kan alles.”

Velen uit Raalte kennen Lindsay nog wel van haar tijd in het eerste van Kwiek. Op dit moment is ze even terug in Raalte. Bijkletsen met haar oude vriendinnen, bijkomen van alle drukte en zoeken naar stagiaires die haar haar tv-productiemaatschappij of haar vakantieresort in de Surinaamse jungle willen ondersteunen. “Ik heb mijn plekje wel gevonden in Suriname”, zegt ze. “Ik mis de palmbomen nu al. Ik heb altijd iets met Suriname gehad. Mijn oma is Creools en ik heb het land altijd willen zien.” Toen ze in 2006 een reis maakte naar het land, ontmoette ze Botty, haar latere vriend. “Botty was overigens niet zijn echte naam, dat was Raymond, maar iedereen kende hem er als Botty. Nadat ik weer terug was in Nederland zochten we elkaar elke maand op. Ik ben nog een jaar in Nederland gebleven. Omdat ik het handballen niet wilde opgeven en omdat ik mijn studie bedrijfswetenschappen moest afronden. Daarna, in augustus 2008, ben ik naar Suriname vertrokken.”

Aldaar richtte Lindsay zich op de exploitatie van een vakantieresort in de Surinaamse jungle en de organisatie van all-in reizen naar de binnenlanden. Het ging om een jagerskamp dat was ingericht voor groepen tot 25 personen. Het was hard werken, maar ze was gelukkig. 12 november 2008 was een zwarte dag in haar leven. Botty overleed aan de gevolgen van een hartaanval. “Mijn moeder is hier naartoe gekomen en ik ben heel goed opgevangen door de vriendengroep van Botty”, vertelt ze. “Ik weet nu hoe het voelt als de grond onder je voeten weg zakt. Mijn moeder heeft ook voorgesteld om terug te gaan naar Nederland, maar ik wilde het eerst goed afsluiten. Als ik toen was weggegaan, zou ik nooit weer terug zijn gegaan naar Suriname. En ik was nog lang niet klaar met het land.”

Lindsay kon intrekken bij enkele vrienden van Botty. Het werd een hevige tijd. De familie van Botty zag haar niet als rechthebbende erfgename, aangezien de twee niet waren getrouwd. “Toen Botty nog leefde werd ik heel liefdevol door hen opgenomen, na zijn dood wilden ze niet al te veel meer van me weten. Sommigen hadden ook problemen met het leeftijdsverschil.” Uiteindelijk kreeg Lindsay het beheer over het vakantieresort in Gösteri. “De hele maand december heb ik eigenlijk weinig anders gedaan dan tv kijken en uitgaan. Alles om op andere gedachten te komen.” Maar aangezien ze niet kan stilzitten, bood ze aan om een Surinaamse vriend te helpen met zijn mediabedrijf voor de productie van reclamespotjes. Twee weken later was Lindsay met die vriend mee naar de opnames van een tv-spotje. Voor een andere productie was het tweetal op zoek naar een model. “En ik zie ineens een prachtige vrouw zitten. Ik ben meteen naar haar toe gestapt. Haar partner was geïnteresseerd in ons werk en vroeg of we ook tv-programma’s konden maken. Natuurlijk, zei ik. We hadden er echt geen ervaring mee, maar ons netwerk was groot genoeg. En die man op het terras bestelde zo enkele afleveringen voor een woonprogramma.”

Samen met haar zakenpartner ontwikkelde ze de plannen verder. Het programma deed verslag van het bouwen van een woning. Als de serie eind dit jaar ten einde is, wordt de woning onder de kijkers verloot. “Het is één van de best bekeken programma’s op de Surinaamse tv”, lacht Lindsay. “We hebben de tv-tak inmiddels gescheiden van de reclametak en ik ben nu producent voor Mac IT Media Productions. En nu zijn we bezig met een promotiefilm voor Suriname voor de Nederlandse tv en staat er nog veel meer te gebeuren. Ik heb gewoon ontzettend veel geluk gehad dat ik zo goed ben opgenomen door Bottys oude vriendengroep. Veel van zijn vrienden doen wat in de media. Het zijn allemaal oud-Amsterdammers en Surinamers van rond de 40. Een heel ondernemende club. Ze zien mij als hun jongere zusje. Ze staan me door dik en dun bij. Ik zie hen ook als mijn broers! Ik heb mede dankzij hen mijn plek helemaal gevonden in Suriname.”

Geïnteresseerd in een stageplaats bij het vakantieresort of het tv-productiebedrijf? Neem dan contact op met Lindsay op e-mailadres goossens_lins@hotmail.com. Ze is nog tot en met 18 september in Nederland en kan persoonlijk één en ander toelichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.