kevin maas als een kind in de snoepwinkel

Het was een ongelooflijke ervaring voor Kevin. “Op de prijsuitreiking in Amsterdam stond echt overal snoep. Ze hadden het zelfs nog op de wc’s. In het midden van de hal stond zelfs een bak van twee bij twee meter vol met snoep. Het was net Sjakie en de Chocoladefabriek!”

Het zijn nog even drukke weken voor Kevin. Volgende week dinsdag mag hij naar het Kinderboekenbal, dat in het kader van de Nationale Kinderboekenweek wordt gehouden. Kevin: “En als ze daar net zoveel snoep hebben, kan dat niet meer stuk!” Daarnaast heeft de jury nog een extra verzoek gekregen: Of ze voor het Jeugdjournaal het boek ‘Een heel kleine geschiedenis van bijna alles’ willen jureren. Kevin heeft het allang uit. Leuk boek, vond ie.

We spreken hem bij hem thuis, in het buitengebied tussen Heino en Wijhe. Waar ie het interviewtje wil doen? “Doe maar buiten, het is mooi weer, dan lopen we naar de vijver.” Kevin neemt de verslaggever mee naar een kleine waterplas achter het huis. Iets verderop zijn een broertje en een buurjongen in het water aan het spelen. “Ga jullie gang maar hoor”, schreeuwen die. “We trekken ons gewoon niks van jullie aan!”

Een boekenwurm, zo mogen we Kevin rustig noemen. Alhoewel hij zelf vindt dat dat nog wel meevalt. In zijn vrije tijd heeft hij genoeg andere hobby’s. Hij mag bijvoorbeeld ook graag computerspelletjes spelen. Met name fantasygames op internet. Kan ie uren achter elkaar druk mee zijn. En dan moet hij ook nog trainen. Kevin is namelijk de keeper van het D1-team van VV Heino. “Soms lees ik heel veel, soms ook helemaal niet”, vertelt Kevin. “Maar ik kan wel heel snel lezen. Daarom ben ik ook in de jury terecht gekomen. Een dochter van een lerares bij mij op school zit in de organisatie van de Kinderboekenweek. Zij had haar moeder gevraagd om een snelle lezer voor de kinderboekenjury. Maar in haar eigen klas hadden ze die niet echt. Toen ze bij mij in de klas kwamen, wezen m’n klasgenoten mij aan!” En Kevin hapte maar wat graag toe. Al die extra boeken, die hij zou krijgen, dat leek hem wel wat. Kevins vader vult aan: “Kevin leest echt heel veel, hij heeft stapels vol boeken. Van zijn opa heeft hij de hele ‘Arendsoog’-collectie gekregen. Had ie binnen de kortste keren uit!”

De Nationale Kinderboekenjury bestaat uit twaalf kinderen. Zes van 6 tot 9 jaar en zes van 9 tot en met 12 jaar. Vijf boeken moesten ze lezen: ‘100 % Bo’ van Nikki Smit; ‘Hoe overleef ik mijn vriend – En hij mij’ van Francine Oomen; ‘Op blote voeten’ van Maren Stoffels; ‘De Griezelbus 7’ van Paul van Loon en ‘Dat heb ik weer’ van Carry Slee. Hun taak: Een uitgebreid juryrapport schrijven. “Ik kreeg twee weken de tijd om de boeken te lezen. Ik had ze in vijf dagen uit!” De winnaar stond overigens al vast: Alle lezende kinderen van Nederland konden op internet hun stem uitbrengen en daarbij kwam het boek van Francine Oomen als winnaar uit de bus. Het was overigens niet de keuze van Kevin. Hij vond de boeken van Maren Stoffels en Paul van Loon leuker.

Boekenwurm of niet, Kevin is ook gewoon een jongen die van voetbal houdt. En Ajax is zijn club. Dat de uiteindelijke juryvergadering plaats vond in een skybox van de Amsterdam Arena, vond ie dus fantastisch. Dat ie ook nog snel een echt Ajax-shirt en een bal kon kopen, was ook helemaal te gek. “Ik zou volgend jaar zo weer mee willen doen”, vertelt hij. “Hoe meer boeken hoe beter! Alleen maar extra leesvoer!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.