hutje mutje op de heetense vlooienmarkt

Rommelmarkten zouden hun langste tijd gehad hebben. Nou, daar hebben ze in Heeten geen last van. Het was vrijdagmorgen tijdens de Vlooienmarkt stampvol in het centrum. Duizenden bezoekers trokken langs honderden kramen. Of de handel goed was? Geen idee. Het was in elk geval erg gezellig.

De Heetense Vlooeimarkt vindt al jaren een goede balans tussen kraampjes van Heetenaren en professionele kramen. Zo kom je ieder jaar weer de vaste Heetenaren tegen die er voor de gezelligheid staan en min of meer voor de sier ook nog wat in de verkoop doen. Maar een t-shirtverkoper of een aircoman staat er voor heuse handel. De verkoper verdient er zijn brood mee. Die mix maakt de rommelmarkt tot een gezellige happening.

“Och, ik schuifel altijd wat door de straten om mijn oude buurman nog even weer te spreken, die staat verderop altijd met een kraam”, zegt een sigaar rokende oude man. “Maar meestal kom ik ook altijd nog wel iets bijzonders tegen dat ik dan op de kop tik.” En van achter een kraam legt om 10.30 uur een jongeman – met flesje bier in de hand – uit hoe dat in de vroege ochtend gaat: “De beste handel had ik om 06.00 uur. Toen liep er al een opkoper met zaklamp rond. Die deed al een goed bod, nog voor het eerste publiek voorbij kwam.”

Of er onder het aanbod nog producten voor tussen kunst en kitsch bij zat? Dat weet je vaak pas later. Zoals het echtpaar dat in Heeten ooit een schilderij voor een gulden kocht. “Stond wat technisch werk op, leek me wel mooi voor mijn man. Bij de echte ‘Kunst en Kitsch’ hebben ze me er 1.500 gulden voor geboden, maar daar ben ik niet op ingegaan. Zag ik laatst dat een schilderij van dezelfde schilder voor 20.000 euro van eigenaar was verwisseld.”

Ook de horeca heeft het goed op de Vlooienmarkt. Want bij zo’n markt hoort een kopje koffie, een vroeg broodje bal en hier en daar zelfs al een pilsje of een jonge klare. “We nemen er ieder jaar een snipperdag voor op. En het is Ponyweek. Dus dan mogen we ook gerust wel bijtijds een borrel hebben”, is de uitleg. Al die mensen bij de hamburgertent geven geen uitleg. Want met een volle mond mag je niet praten.

Om 12.00 uur terug op de parkeerplaats, blijkt de markt nog lang niet aan zijn eind. Het wordt eerder drukker dan rustiger. Er is ook nog tijd genoeg. Want de rommelmarkt duurt nog tot in de namiddag. Tijd genoeg om nog even naar huis te gaan voor een hapje eten. Heeten Festival begint pas om 20.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.