Home / archiefcentraal / het dorp kitojo alles om geld te verdienen

het dorp kitojo alles om geld te verdienen

Wat kun je verwachten van de toekomst wanneer je ouders aan aids of malaria zijn overleden, je elke dag honger lijdt, niet naar school kunt en geen medicijnen krijgt als je ziek bent, en als er bovendien geen zuiver drinkwater is als je erg dorst hebt. Dat is uitzichtloos! Tenzij…

De Raalter stichting Second Home for Children in Uganda geeft wezen in het dorpje Kitojo een kans zich aan de erbarmelijke levensomstandigheden te ontworstelen. Journalist/schrijfster Edith van Zalinge heeft het dorpje bezocht. Salland Centraal publiceert haar interviews, die ook in boekvorm verschenen. Het boekje is voor tien euro bij Bruna Raalte en de Wereldwinkel te koop. Helpen met een gift of donateur worden kan natuurlijk ook.

Het dorp Kitojo: Ik pak alles aan om geld te verdienen

Een enorme zak tweedehands kleren balanceert op haar hoofd. Als ze op het marktterrein aan de rand van Kitojo een goed plekje heeft gevonden, legt ze wat stukken plastic op het gras en stalt ze haar waren uit. Oude kleren, die door mensen in de rijke westerse landen zijn afgedankt. Voor 1000 shilling heb je al een T-shirt en voor het dubbele een lange broek waar helemaal niks mis mee is. Voor de koper niet duur, dus valt er voor de verkoper ook niet veel aan te verdienen. “Maar alle kleine beetjes helpen”, zegt Hope Mukevengye (44) monter.

Soms heeft ze zomaar een meevaller. Dan treft ze tussen de oude kleren wat bijzonders aan, een mooie broek of een shirt dat ze voor iets meer kan verkopen. Al is dat uitzonderlijk, geeft ze toe. “De mensen uit Kitojo die hier op deze markt kopen, hebben maar weinig geld. Ze zijn allemaal net zo arm als ik.”

Naast de verkoop van kleding op de markt, heeft Hope ook nog een kleine winkelruimte in het dorp. Daar verkoopt ze wat groenten die ze op haar kleine stukje land teelt. Vandaag zijn het een paar kleine bosjes uitjes en wat bonen. Verder voorziet deze lange dunne vrouw in het levensonderhoud van haar gezin, door voor 28 geiten te zorgen die een familielid bij haar huis heeft ondergebracht. De enorme stank die deze dieren in en rond haar huisje veroorzaken, ruikt ze allang niet meer.

Haar man is twee jaar geleden overleden aan aids. Hope zegt dat ze getest is en dat zij niet besmet is. Al weet ze opvallend veel te vertellen over de gang van zaken in de aidskliniek in de nabijgelegen stad. Ook haar kinderen hebben een aidstest gehad. “Zij zijn niet positief”, zegt Hope terwijl ze naar haar samengeknepen handen staart.

De dood van haar echtgenoot betekende overigens nauwelijks een verslechtering van haar financiële situatie. Haar man was fotograaf. Door een val van het dak was hij gedeeltelijk verlamd geraakt. Daardoor werd Hope er al jaren geleden toe gedwongen, allerlei activiteiten te ontwikkelen om voor het gezin ‑ zes kinderen en een wees ‑ te kunnen zorgen. “Ik heb altijd alles aangepakt om geld te verdienen. Hoe zwaar of moeilijk het ook was.”

Piloot

Hope weet veel van geneeskrachtige kruiden. Dat heeft ze geleerd van een vriendin die in een botanische tuin werkt in Kabwohe. Hope heeft jarenlang kruiden en planten gekweekt voor dat bedrijf, maar dat kan ze niet meer. Ze heeft last van haar schouders en rug, waardoor dat werk te zwaar werd. Hulp vragen kan niet, want daar zal ze voor moeten betalen. En dat geld is er niet.

Gelukkig helpen haar kinderen af en toe. Hope streeft ernaar om hen zo vaak mogelijk naar school te laten gaan. Ze is blij dat haar pleegkind Norbert in het programma van Second Home Kitojo is opgenomen. Ze hoopt dat er daardoor een bijdrage voor zijn schoolgeld komt. Dan is er tenminste continuïteit in zijn opleiding.

“Norbert gaat heel graag naar school”, vertelt Hope met een lach van oor tot oor. Hij droomt ervan piloot te worden. Hope vindt het een prachtige gedachte. “Ik weet niet of ik dat zelf nog zal meemaken, maar ik weet wél dat het voor de familie een prachtige overwinning zal betekenen. Dan krijgt de geschiedenis een andere wending. Maar ja,” grijnst ze, “hij is pas zeven, dus we moeten er nog even op wachten…”

Lees ook

Het levenswerk van Frits Offenberg

Raaltenaar al vele jaren bezig om volledige geschiedenis van gemeente Raalte en inwoners te documenteren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.