harinkdijk wordt fietsstraat met voetpad

Begin oktober start de gemeente Raalte met de reconstructie van de Harinkdijk in Raalte. De Harinkdijk wordt veranderd in een fietsstraat met een aanliggend voetpad. Op dit moment leggen nutsbedrijven, ter voorbereiding van die reconstructie, kabels en leidingen langs de Harinkdijk. De reconstructie van de Harinkdijk duurt ongeveer vijf weken. Aannemer is de firma Schagen Infra BV uit Zwolle.

Waarom wordt de Harinkdijk gereconstrueerd? Door de aanleg van de Burgemeester Zuidwijklaan heeft de Harinkdijk geen functie meer als route voor doorgaand verkeer. Dat maakt het mogelijk de weg in te richten zoals dat in de toelichting op het bestemmingsplan beschreven staat. Bovendien is de bestrating van de Harinkdijk in slechte staat. Dit alles maakt reconstructie van de Harinkdijk noodzakelijk.

Vanwege de ontwikkeling van de woongebieden Salland I en binnenkort ook Salland II krijgt de Harinkdijk een andere functie. De Harinkdijk is vanaf nu vooral bedoeld voor de afwikkeling van langzaam verkeer. De nieuwe inrichting moet dus afgestemd zijn op (brom)fietsers en voetgangers. De Harinkdijk wordt daarom een fietsstraat. Een fietsstraat is een straat binnen een verblijfsgebied, die functioneert als belangrijke fietsverbinding en die door vormgeving en inrichting ook herkenbaar is als (brom)fietspad.

De Harinkdijk moet een aantrekkelijke fietsverbinding worden. Daarom wordt de Harinkdijk voorzien van een rode asfaltloper van drie meter breed, waarover comfortabel gefietst kan worden. Ook wordt er openbare verlichting geplaatst. De voetganger wordt niet vergeten, er wordt een voetpad aan de noordzijde aangelegd.

De aanliggende woningen moeten natuurlijk bereikbaar blijven. Daarom mag de straat ook door auto- en vrachtverkeer worden gebruikt. Het auto- en vrachtverkeer is er echter wel ‘te gast’. Langzaam verkeer is de belangrijkste gebruiker van de Harinkdijk. De nieuwe wegbreedte blijft daarom behoorlijk smal. De afzetpaal die vorig jaar is aangebracht moet ervoor zorgen dat doorgaand verkeer geen gebruik maakt van de Harinkdijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.