haringkar keert terug in raalter straatbeeld

Je kunt er een broodje haring, paling of zalm kopen. Gewoon lekker voor ‘op de vuist’. Het is de bedoeling dat er meerdere haringkarren door Raalte zullen trekken. “Het is een gimmick, maar in Dronten doen we ook net zoiets en daar is het een groot succes”, laat initiatiefnemer en Raaltenaar Bülent Köse weten.

De haringkar maakt deel uit van zijn nieuwe bedrijf ’t Harinkje. Verder levert hij verschillende visgerechten, visschotels en visproducten aan huis, alles bij hem in de keuken bereid door professioneel personeel.

Bülent heeft jarenlang in de bouw gewerkt, maar dit jaar maakte hij de overstap naar Marmaris Seafood BV, een bedrijf van de familie van zijn vrouw. Hij werkt er op het bedrijfsbureau. “Mijn vrouw komt uit een familie die al jaren actief is in de vishandel. Ze heeft met haar zus zelf ook twee viszaken gehad, maar ze zijn daarmee beide gestopt nadat ze waren getrouwd en kinderen hadden gekregen. Marmaris levert diep ingevroren visproducten aan supermarkten en andere visverkopers. Het is heel hard gegaan. We hebben nu al zo’n 750 klanten in Nederland, België en Duitsland.”

In een pauze bij Marmaris Seafood BV ontstond het idee voor de haringkar. “We zaten buiten even wat te praten in de zon en toen kwam er een ijscokar langs. Zoiets zou toch moeten kunnen met vis, grapte één van mijn zwagers. ‘Hoe zie je dat dan, met haring langs de deuren’, vroeg een ander. ‘Nou, waarom niet?’ We hebben daarop een kar ontworpen en vervolgens is er iemand gaan rondrijden in Dronten. De eerste twee weken keek men nog even de kat uit de boom, maar daarna liep het storm.”

Wat in Dronten kan, kan ook in Raalte, redeneerde Bülent. Na overleg met de gemeente, kreeg hij het groene licht. Gedurende het hele jaar mag hij zes dagen per week enkele haringkarren door Raalte laten trekken. “Raalte heeft al een viswinkel, maar onze toegevoegde waarde is dat we de vis vers en gekoeld naar je toe brengen. Visproducten en visgerechten worden ook op bestelling geleverd. Sterker nog, als je een feestje hebt, kun je bellen (06-34033330) voor de haringkar en als het mogelijk is, rijden we zo even langs!” Kijk voor meer info op staging2.harinkje.nl.

Vanuit zijn werk heeft Bülent een groot netwerk van leveranciers. De haring komt rechtstreeks uit Spakenburg van de beste haringleggerijen. Hij kan ook goedkoop en snel inkopen bij de buren van Marmaris Seafood BV, allemaal grote vishandelaren, of de veiling. “Vanwege onze korte lijnen met de leveranciers kunnen we heel snel werken als het gaat om bestellingen. Meestal kunnen we nog wel op de dag zelf leveren.”

Bülent heeft zijn plan in juni gelanceerd, maar het heeft wat langer geduurd dan de bedoeling was. “Op mijn werk was het in verband met de vakanties vreselijk druk. Maar we gaan het nu gewoon proberen. We willen voor elke wijk en/of bedrijventerrein een vaste dag. En ik ben ook al in gesprek met andere gemeenten. De aanvragen liggen al klaar!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.