gibo groep crisis lijkt hier mee te vallen

“De crisis lijkt hier in Salland nog wel mee te vallen”, stellen Johnny Blankvoort en Paulien Bulstra van de GIBO Groep over de economische status quo en de verwachtingen voor de korte termijn. “We hoorden de laatste tijd heel veel sombere verhalen. Na de bouwvak zou het gebeuren, dan zouden er pas echt veel bedrijven omvallen. Nou, het kan best wel eens anders uitpakken. Vooralsnog blijft het in elk geval rustig. In Duitsland is de economie weer aan het groeien en daar plukken we hier ook de vruchten van. Maar we moeten hierbij wel nuanceren. Veel bouw- en installatiebedrijven moeten op dit moment voor bodemprijzen werken en we kunnen natuurlijk niet bij iedereen in de portefeuille kijken.”

Bulstra en Blankvoort zijn accountant-administratieconsulenten voor de GIBO en de eerste is daarnaast ook directeur van de Raalter GIBO-vestiging. We laten hen aan het woord over hun bevindingen in Salland. Als accountants en adviseurs hebben juist zij goed de vinger aan de pols als het gaat om ontwikkeling van het economische klimaat. En wat blijkt: Hoe somber de vooruitzichten voor het komende halve jaar ook mogen zijn, die somberheid is niet wat Bulstra en Blankvoort in Salland ervaren.

Bulstra: “We hadden verwacht dat we het in deze periode wat advisering betreft minder druk zouden krijgen. Het beeld is toch dat bedrijven op dit moment hun geld in de zak houden. Maar het is eerder het tegenovergestelde. We hebben het erg druk. Er zijn in deze regio ontzettend veel economische activiteiten. Het gaat dan om overname van andere bedrijven, verplaatsing van bedrijfspanden, het starten van een nieuwe onderneming of bedrijfsoverdrachten in de familiesfeer.”

Blankvoort: “Als je erover denkt om te verhuizen naar een groter pand moet je jezelf enkele vragen stellen: Kun je nog even vooruit in je oude pand en wil je het nu of wil je nog even wachten? Hoe is je financiële positie? Je kunt nu profiteren van de lagere prijzen in de bouw. En hoe je het ook wendt of keert: Een verhuizing of verbouwing leidt toch tot verstoring van je dagelijkse bedrijfsvoering. Als je verwacht dat de vraag afneemt in de komende maanden, dan blijven juist in de komende periode de gevolgen van een verhuizing beperkt. En zodra de vraag weer aantrekt, zit jij in je nieuwe pand en ben je er klaar voor. In deze tijd kan het heel handig zijn om anticyclisch te denken. De banken zijn nu erg voorzichtig, dus je moet wel over voldoende eigen kapitaal beschikken”

Wat de detailhandel betreft, signaleert het tweetal in Salland eigenlijk wel het landelijke beeld: De levensmiddelenbranche doet het goed, het thuis gezellig maken, is momenteel een goed alternatief voor uitgaan, maar de uitgaven in het wat duurdere circuit blijven achter. De mensen wachten nog even met de aankoop van een nieuw pak, een nieuwe wasmachine of een nieuwe tv. “De grote ontslagen zie je vooral bij de grote bedrijven. Hier in Salland zitten er daar niet echt veel van. We willen de crisis overigens niet bagatelliseren, ook hier zijn er goede bedrijven failliet gegaan. Maar het scheelt dat we hier in Salland vaak wat meer afwachtend zijn dan in het westen. De bedrijven staan hier daarom vaak wat steviger dan daar. De negatieve effecten van de crisis merkten ze in het westen ook wat eerder. Maar dat geldt ook voor de huidige voorzichtige verbeteringen.”

Het tweetal heeft wel enkele tips voor de nabije toekomst. “Blijf vooruit kijken, blijf letten op de vraagontwikkeling en blijf werken aan rendementsverbetering. Hoe zorg jij ervoor dat je goedkoper kunt produceren dan je concurrentie en waarin schuilt verder je toegevoegde waarde? Let op je debiteurenadministratie. Omzet is leuk, maar zolang het niet op je rekening staat, heb je er niks aan. ‘Profit is opinion, cash is fact’, zeggen ze in de Verenigde Staten. Check je oude en je nieuwe klanten. Hartstikke leuk, een grote leverantie, maar als zij plotseling omvallen, kunnen ze jou in hun val meenemen. En vooral: Laat je niet gek praten door sommige doemdenkers. Veel bouwers, klussers en dakdekbedrijven uit ons bestand kunnen op dit moment de vraag maar nauwelijks aan. We hebben net vernomen dat een groot bouwbedrijf dat eerder dit jaar mensen heeft ontslagen, nu weer nieuwe krachten zoekt!”

Bert Muller is adviseur strategische bedrijfsontwikkeling voor de agrarische sector. De melkveesector kampt op dit moment met de gevolgen van de lage melkprijs. “Voor een liter melk krijg je nu 22 à 23 cent. Dat heeft te maken met de vraaguitval van landen als India en China. En die is ook weer het gevolg van de hoge melkprijs van de voorliggende periode toen een liter melk wel 40 cent opbracht. Daarom zijn veel afnemers gaan zoeken naar alternatieven. Dat ijlt nu nog na. De markt moet terug gewonnen worden, maar dat is lastig.”

“Ook in de varkenssector is er sprake van vraaguitval. Gelukkig hebben we wel te maken met een sector waar veel vermogen onder zit. Je praat bovendien vaak over gezinsbedrijven die gemakkelijk niet betaalde arbeid kunnen inzetten. Het is moeilijk om de toekomst in te schatten. Toch zien we ook nu bedrijven die investeren op basis van een lange termijn begroting. De langere termijnrente zit op 5 tot 5,5 procent. Banken schatten de verwachte melkprijs in op 30 à 31 cent. Als je de middelen nu hebt, kun je gebruik maken van lagere prijzen voor bouw, installatie en mechanisatie. Dat kan perspectief bieden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.