fedde de vries houdt oud ambacht in leven

Stoelenmatter, het lijkt een uitstervend beroep, dat voornamelijk nog in folkloristische context wordt uitgeoefend, maar Fedde de Vries doet het nog op (semi-)professionele basis. Fedde woont sinds een jaar in Heino en wil hier in Salland een nieuwe klantenkring opbouwen. “Ik kom uit Emst, gemeente Epe, en daar had ik al een grote klantenkring die zich uitstrekte van Apeldoorn tot Zwolle. Maar ik wil proberen om nu ook wat meer klussen dichter bij huis, in Heino, te krijgen.”

Met riet vervaardigt Fedde zittingen voor stoelen. “Een mooie houten stoel met een zitting van riet komt ontzettend goed tot zijn recht bij een houten vloer of op een tegelvloer”, vertelt hij. “Kijk, bij grote warenhuizen kun je ook gewoon van dergelijke stoelen kopen, puur fabriekswerk, maar als je dan kijkt naar het vlechtwerk, dan springen je als stoelenmatter de tranen in de ogen. Zo’n zitting gaat ook maar een paar jaar mee. Als je mij het werk laat doen, ben je misschien wel wat duurder uit, maar gaat de zitting tientallen jaren mee. Het is een kleine investering die zichzelf snel terugverdient!”

Fedde is overigens niet fulltime bezig als stoelenmatter/ meubelstoffeerder. Hij heeft ook nog een baan als logistiek medewerker in een magazijn. “Maar ik werk in ploegendiensten en nu de kinderen het huis uit zijn, heb ik elke dag wel een paar uur de tijd om me met stoelen matten bezig te houden. Het is gewoon een leuke bijbaan, een manier om een extra zakcentje te verdienen en eigenlijk ook gewoon een leuke hobby. Ik vind het bovendien leuk om contact te hebben met mijn klanten. Vergis je trouwens niet, het is zwaar werk. Het kost flink wat kracht. Als je dit fulltime doet, heb je een hele zware baan!”

Fedde leerde als klein kind het ambacht van zijn vader. Het was een echt familieambacht dat al vele generaties van vader op zoon was doorgegeven. Hij hield zich toen met name bezig met webbing, een speciale techniek waarmee hij grove vlechten voor de zittingen vervaardigde. “Toen mijn vader overleed, bleven de mensen maar komen met allerhande opdrachten. Ik heb er eerst maar eens een jaar goed over nagedacht en daarna de knoop doorgehakt. Ik wilde ermee doorgaan en dan in de vorm van een eigen bedrijf. Ik heb me laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ik ben nu al weer een aantal jaren bezig.”

Fedde werkt veel voor oudere mensen die de biezen stoelen nog kennen van de kinderstoelen uit hun jeugd. “En uit een vorm van nostalgie willen ze er dan weer eentje. Omdat het leuk is voor de kleinkinderen. Het is voor hen een stukje folklore. Maar vergis je niet, ik werk ook regelmatig voor jongeren.” Stoelenmatter/ meubelstoffeerder Fedde de Vries is te vinden aan de Klaproos 11 in Heino: 0572-366874 of 06-10904599.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.