een stoel per leerling is gewoon niet mogelijk

Het Carmel College is niet over één nacht ijs gegaan bij de herinrichting van de pauzeruimtes voor leerlingen in Havo/Vwo. Een aantal leerlingen klaagde bij LAKS over het aantal zitplaatsen tijdens de pauzes. “Maar we hebben weldegelijk uitvoerig overleg gehad met leerlingen over de herinrichting”, zegt woordvoerster Liesbeth Braunius. “In de overleggen waren leerlingen niet alleen betrokken, hun stem heeft zelfs het zwaarst gewogen bij het genomen besluit.”

Het klopt, geeft ook de Carmel-leiding toe, dat er tijdens pauzes niet voor iedere leerling een zitplek beschikbaar is. Het is ook zeer de vraag of dat wel moet. “Je vindt in Nederland niet één school waar dat wèl het geval is. In onze situatie zouden we dan 1.560 stoelen moeten hebben.” Dat is meer dan er ruimte is, maar er is meer: “Veiligheid is ook een aspect. Als we de kantine helemaal volpakken krijg je levensgevaarlijke situaties bij calamiteiten. Iedereen struikelt dan over al die stoelen.” Een ander argument is de gezondheid van leerlingen. “In het kader van ‘de gezonde school’ vinden wij het belangrijk dat de leerlingen meer bewegen. Ze zitten de hele dag al tijdens de lessen. Het is juist goed om tijdens de pauzes wat meer in beweging te zijn.”

De nieuwe inrichting van de kantine is in de derde schoolweek na de zomervakantie neergezet. Het aantal zitplekken is niet verminderd, maar het is anders ingericht. Leerlingen kunnen nu op banken aan wat langere tafels zitten. Er is een aantal losse banken opgesteld. Er zijn statafels, waarvan een deel is voorzien van barkrukken. En hoge lange tafels met barkrukken. Daarnaast zijn er volop zit-kubussen geplaatst. Die invulling is het resultaat van overleg in een projectgroep waarin leerlingen, docenten en de schoolleiding zat. Als gezegd, de mening van de leerlingen is uiteindelijk doorslaggevend geweest voor de gemaakte keus.

Braunius: “Tijdens pauzes zie je dat de zitplekken het meest geliefd zijn. Leerlingen kruipen allemaal bij elkaar. Aan de statafels zonder barkruk zie je wel mensen staan. Maar ook in en rond de zitkuil is nog plaats genoeg om te staan. Daarnaast zouden veel meer kinderen naar buiten kunnen gaan om een frisse neus te halen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.