drie veldproeven met genmais van de baan

De Raad van State heeft woensdag drie vergunningen voor veldproeven met genetisch gemanipuleerde maïs vernietigd. De maïs van het bedrijf Pioneer mag niet meer de grond in. Proefvelden waren aangevraagd voor de gemeenten Werkendam, Venray en Haaksbergen. Greenpeace procedeerde hierover jarenlang en werd gisteren door de Raad van State in het gelijk gesteld. De discussie over genetisch gemanipuleerde maïs speelt ook in Salland.

De verplichting om veldproeflocaties aan te geven is één van de punten waarop Greenpeace de vergunning aanvocht. Het ministerie van VROM kwam met kaartjes waaruit globaal de locatie van het proefveld op valt te maken. De proef kan dan binnen een oppervlakte van twee bij twee kilometer liggen. Omringende boeren kunnen slechts raden waar het veld precies ligt en wat de kansen zijn op gentechvervuiling. De Raad van State oordeelde dat het gebrek aan openbaarheid van proefveldlocaties genoeg was om de vergunning in te trekken.

De maïs van Pioneer is zo gemanipuleerd dat het bestendig is tegen een onkruidbestrijdingsmiddel. Dit zorgt op termijn voor een groter gebruik van dit bestrijdingsmiddel. Ook maakt de maïs gedurende zijn hele groei een insecticide aan. Sommige wetenschappers wijzen op gevaren voor nuttige insecten die rond de akkers leven. Volgens Greenpeace dreigt vervuiling van gentechvrije en biologische oogsten en honing. “Stuifmeelkorrels van maïs kunnen zich gemakkelijk via de wind verspreiden naar omliggende akkers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.