carmel leerlingen in actie voor meer stoelen

Leerlingen van het Carmel College Salland zijn het spuugzat dat er te weinig zitplaatsen zijn in de kantine tijdens pauzes. Ze hebben van de week zelfs een brief gestuurd naar het landelijk actiecomité scholieren LAKS om hulp. En het antwoord is: Actie voeren.

Uit de brief aan LAKS blijkt dat leerlingen al sinds jaar en dag balen van te weinig zitplaatsen in de centrale overblijfruimtes. “Soms zitten we met drie personen op één stoel. Een groot aantal mensen moet op de grond zitten. Het komt zelfs voor dat we met vijftien mensen op een bank zitten die voor maximaal zeven personen is bedoeld.” Leerlingen lopen al jaren te hoop tegen plaatsgebrek. “Een jongen heeft al eens zijn eigen bankstel met een tractor mee genomen naar school en uit protest is hij daar op gaan zitten.”

De schoolleiding heeft wel naar de klaagzang geluisterd, maar wat ze er begin dit schooljaar aan gedaan heeft, daar zijn de leerlingen bepaald niet blij mee. ‘Crisis op het Carmel’ kregen we al binnen in onze mailbox. Eerst werden er wat sta-tafels neergezet. Later kwamen er ook nog zitblokken in de kantine. Maar fatsoenlijk aan een tafel zitten, dat lijkt er niet meer bij te zijn.

Bij LAKS zijn ze er helder over: “Dit is inderdaad een situatie om actie over te voeren”, zegt Paula van Dijnen. “Actie is de enige manier om iets aan de situatie te veranderen. Er is wettelijk namelijk niks vastgelegd over zitplaatsen tijdens schoolpauzes. Een handtekeningactie is goed om te laten zien hoeveel mensen hier boos over zijn. Maar vaak werken ludieke acties met grote aantallen leerlingen het beste.”

LAKS is niet te beroerd voor tips: “Richt samen de kantines opnieuw in tijdens een pauze, neem stoelen uit leslokalen mee, of houdt een sit-in, met z’n allen op de grond blijven zitten tot de situatie is veranderd.” Volgens LAKS helpt dat, “want uiteindelijk wil de directie natuurlijk het liefst dat de school normaal blijft draaien. Als jullie er niet uitkomen met de directie, kunnen wij ook even bellen om wat druk uit te oefenen. Soms helpt dat.”

Nou, uiteraard worden we graag op de hoogte gehouden. En als iemand ons een paar mooie foto’s kan leveren van hoe leerlingen er bij zitten in de pauzes, we houden ons aanbevolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.