brug bij zonnenbergerdijk was een vlotbrug

Salland Centraal gaat de bruggen over het Overijssels Kanaal van Deventer naar Lemelerveld langs. Dat doen we op verzoek van de stichting Sallandus, die alle bruggen van een naam wil voorzien. Sommige bruggen hebben een officiële én een officieuze naam. Maker van de reeks, Geert Hannink, zoekt de echte naam. Met verhalen en foto’s kan de geschiedenis van iedere brug weer tot leven gewekt worden.

Als we het Overijssels Kanaal van Deventer richting Raalte volgen, is de eerste brug in de gemeente Raalte de brug in de Zonnenbergerdijk. Deze weg begint aan de ene kant bij de Spanjaardsdijk in de buurtschap de Spekhoek, ongeveer ter hoogte van de bekende speeltuin met het zalencomplex.

Het eerste gedeelte van de Zonnenbergerdijk is een zandweg. Na circa 700 meter op de kruising met de Stokvisweg overgaand in een verharde weg. Dat blijft zo tot aan de brug over het kanaal; daarna volgt er weer een zandweg tot aan de Voorhorsterweg die van Heeten leidt naar Wesepe en de N348 bij de Kranekamp.

Rond 1920 was deze brug nog een vlotbrug, zo staat vermeld op een topografische kaart uit die tijd. Dat wil zeggen dat het wegdek drijvend op een vlot in het water lag. Dat vlot kon, als er een schip moest passeren, weggevaren worden. Het werk van brugwachter had toen dus wel wat meer omhanden dan het omhoog draaien van het brugdek.

Zoals alle bruggen, is ook de vlotbrug vervangen door een ophaalbrug. Ook deze brug is, evenals de andere ophaalbruggen in de gemeente Raalte, recentelijk goed gerestaureerd.

Op de al genoemde oude topografische kaart komen we de benamingen van eeuwenoude boerderijen nog tegen: Kakkenberg, De Zonnenbergen, De Voorhorst, Tepperik en Distelhorst, om er maar enkele te noemen. De meesten bestaan nog steeds als boerderij; de Zonnenbergen is verbouwd tot (luxe) woonboerderij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.