broer en zus creeren bijzondere plek in olst

Zondag 20 september is de officiële opening van havezate De Haere in Olst. Daarmee wordt de benedenverdieping van het landhuis voor het eerst sinds zeven eeuwen vrij toegankelijk voor publiek. Hans en Marion Olthof, broer en zus, zijn de nieuwe exploitanten. De oud-Wijhenaren willen van De Haere een bijzondere plek maken waar mens, natuur en cultuur elkaar ontmoeten. De Haere is zowel door de week als in het weekend geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

Wandelaars en fietsers kunnen zowel in het landhuis als op het schitterende terras aan de slotgracht genieten van lekkere drankjes en een kleine kaart met daarop eerlijke Sallandse producten. Daarnaast is de havezate geschikt voor workshops en seminars voor de zakelijke markt en besloten bijeenkomsten tot ongeveer zestig personen. Hans en Marion Olthof willen in het landhuis en op het landgoed ook bijzondere culturele evenementen organiseren.

Naast wisselende kunstexposities wordt er ook een cultureel programma in en rond het huis opgezet, met aandacht voor muziek, poëzie en literatuur. Tevens wordt er jaarlijks een aantal grote evenementen georganiseerd. Zo vond drie weken geleden op het landgoed het dansfestival ‘De Tuin Der Lusten’ plaats en wordt op zaterdag 28 en zondag 29 november een culturele Winterfair gehouden, met deelname van verschillende zangkoren en muziekkorpsen uit de buurt.

Landgoed De Haere is een schitterend wandelgebied met eeuwenoud groen, mooie vijvers en bijzondere gebouwen, zoals de voormalig portierswoning aan de IJsseldijk die in Zwitserse stijl is gebouwd. Ook de folly, of nep-ruïne, die volgens geruchten moest dienen als vluchtroute voor één van de vorige bewoners, is het aanzien meer dan waard. Ook speciaal is de grootste zonnewijzer van de Benelux, die behalve de tijd ook de keerpunten in de seizoenen weergeeft.

Tot slot staat op het gazon vóór het landhuis de ‘Boom van de Koude Oorlog’, die een deel van de geschiedenis van het landgoed weergeeft. Op het landgoed bevindt zich namelijk de IJssellinie; een NAVO-verdedigingslinie uit de tijd van de Koude Oorlog. Op het landgoed zijn verschillende bunkers en kazematten die de laatste jaren gerestaureerd zijn en op vaste tijden te bezichtigen zijn. Ook zijn er op het landgoed verschillende wandelroutes uitgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.